Epic Games ve Apple savaşı resmen başladı

Epic Games ve Apple

Epic Games’in patronu Tim Sweeney’in Apple ile kavgası bitmiyor. Sweener’yin hergün düzenli olarak Twitter’dan Apple’a karşı yayınladığı tweetlerden sonra şimdi kavga mahkemeye de taşınıyor.

Epic Games ve Apple arasındaki “tekel suçlaması” savaşı artık mahkemede devam edecek. Epic Games, teknoloji devi Apple’ın AppStore’daki hakim konumunu kullanarak haksız kazanç sağladığını iddia ederek dava açtı.

Epic Games ve Apple savaşı tekelciliğe son verebilir mi?

Oyun devi Epic Games, birkaç gün önce de popüler video oyunu Fortnite’ı AppStore’dan geri çekmişti.

Tim Sweeney, Steam, Google ve Apple’ın oyun geliştiricilerinden aldığı %30 komisyonun haraç boyutunda olduğunu savunuyor. Ancak Epic’in Apple nefreti ayrıca büyük. Sweeney Apple’ın sadece komisyon almakla kalmadığını, şirketlerin kendi web sitesi üzerinden sattıkları ürün ve hizmetlerden de zorla pay istediğini  vurguluyor. Twitter’dan da bu konuya ilişkin örnekleri ve mağdur şirketlerin durumlarını anlatıyor.

Epic Games ve Apple

Epic Games, dava sonucunda maddi tazminat beklentisi olmadığını da vurguladı. Şirket, mahkemenin Apple’ı tekelci politikalarını sonlandırmaya zorlamasını istiyor. Eğer Epic Games davayı kazanırsa, Apple’ın uygulama geliştiricileri zorladığı pek çok şartın geçersiz olması bekleniyor. Bunların arasında, uygulama geliştiricilerin kendi web sitelerinden yaptıkları satışlardan komisyon verme zorunluluğu da var.

Güney Kore 6G bağlantısı için tarih verdi: 5G’ye alışamadan bu geldi!

Bu dava aynı zamanda Apple nedeniyle mağdur olan çok sayıda küçük geliştiricinin de sesini duyurmasına kapı açacak. Epic Games’in bu küçük geliştiricileri organize ederek, davaya getireceği tahmin ediliyor. Tim Sweeney, aylardır Twitter üzerinde bu geliştiricielrin mağduriyetlerini dile getirerek Apple’a karşı büyük bir kamuoyu oluşturdu. Şimdi ise savaşı mahkemede sonlandıracak gibi görünüyor.