Yayınlanan yeni bir rapora göre, günümüzde en güçlü hacker araçları artık devlet destekli grupların değil, hackerların elinde.
Hackerlar tarafından geliştirilen kötü amaçlı yazılımlar, her geçen daha gelişmiş hale geliyor. Özellikle dark web’de bulunabilen ve yüksek meblağlar karşılığında satılan bu hack araçları, hedef alınan kişilerin kişisel verilerini ele geçirmek ya da benzer amaçlar için kullanılabiliyor. Örneğin son yıllarda adını sıkça duyduğumuz Pegasus bu hack araçlarından biri.
Eskiden bu tarz hack araçları özellikle devletlerin kontrolünde bulunuyordu. Ancak bugün gelinen noktada en güçlü hack araçlarının artık devletlerin elinde olmadığı, siber suçluların da bu araçlara erişim sağlayabildiğini belirtiliyor.
MIT Technology Review tarafından yayınlanan rapora göre, bugün pek çok hacker, “zero day” açıklıklarından faydalanabilecek hack araçlarını satın alacak finansal güce sahip. Ve bu araçları alarak büyük vurgunlar yapabiliyorlar. Özellikle fidye yazılımlarının son yıllarda bu siber suçlulara büyük gelir sağladığı belirtiliyor. Fidye yazılımlarından daha çok gelir elde edildikçe, daha güçlü hack araçları geliştirmek için gerekli finansman da sağlanmış oluyor.
MIT Technology Review tarafından yayınlanan rapora göre iOS ve Android gibi sistemlerde bulunan “zero day” açıkları, siber suçlular arasında satılırken ödenen ücret yaklaşık 1 milyon dolar oluyor. Ancak 1 milyon dolar ödenerek alınan bu hack aracı, daha büyük kazanç elde etmek için kullanılabiliyor.