Trump’tan Tartışmalı Siber Operasyon Kararı

hacker

Trump yönetimi, Asya-Pasifik odaklı siber operasyonlara 1 milyar dolar ayırırken, siber savunma bütçesini aynı miktarda kesti. Eleştiriler de gecikmedi.

TechCrunch’ın haberine göre ABD Savunma Bakanlığı (DoD) aracılığıyla önümüzdeki dört yıl içinde “ofansif siber operasyonlar” için 1 milyar dolarlık bütçe ayrılacak. Bu yeni strateji Trump’ın imzasını taşıyan One Big Beautiful Bill adlı yasa paketi kapsamında yer alıyor. Söz konusu ofansif operasyonların hangi araçları veya yazılımları kapsayacağı net değil. Ancak harcamanın özellikle Asya-Pasifik bölgesinde faaliyet gösteren ABD Hint-Pasifik Komutanlığı’nın kapasitesini artırmaya yönelik olduğu belirtiliyor. Bölge aynı zamanda ABD’nin en büyük jeopolitik rakibi olan Çin’i de kapsıyor.

Trump

Aynı yasa paketiyle birlikte ABD’nin siber savunma bütçesinden 1 milyar dolarlık kesinti de yapıldı. Kesintiler arasında ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) gibi kritik kurumların bütçesi de var. CISA’da 130 çalışan işten çıkarılmış. Mahkeme bu kararı hukuka aykırı bulsa da, bütçedeki açık tam olarak giderilebilmiş değil.

Siyasi cephede ilk tepki Senatör Ron Wyden’dan geldi. Wyden yaptığı açıklamada, “Trump yönetimi siber güvenlik ve devlet teknolojilerine ayrılan fonları keserek ülkeyi yabancı hackerlara karşı açık hedef haline getiriyor. ABD hükümetinin saldırı kapasitesini artırmak, yalnızca misillemeleri davet eder. Federal kurumlar bir yana, yerel hastaneler, belediyeler ve özel şirketler de hedef olur” dedi.

Blue Computer Hacker

Ofansif siber operasyonlar; bilinmeyen yazılım açıklarını kullanarak saldırı düzenlemek, internet trafiğiyle ilgili veri toplamak, saldırı için gerekli altyapıyı kurmak gibi geniş bir alanı kapsıyor. Yani sadece doğrudan hack girişimleri değil, bu saldırıları hazırlayan tüm adımlar da bütçenin içinde. Beyaz Saray ve Savunma Bakanlığı yetkilileri soruları yanıtsız bıraktı.

Meta Yapay Zeka İçin Şehir Büyüklüğünde Güç İnşa Ediyor