Elon Musk SN10 Starship Gemisinin neden patladığını açıkladı

Elon Musk, SN10 Yıldız Gemisinin neden patladığını açıkladı

SpaceX’in SN10 Starship inişinden kısa bir süre sonra, prototip test uçuşundan zarar görmeden çıkmış gibi görünüyordu. Araç yaklaşık bir dakika sonra iniş pistinde patladı. Ortaya büyük bir cehennem yarattı. Şimdi Elon Musk SN10 hakkında Twitter’da takipçilere gönderilen yanıtlarda neyin yanlış gittiğini açıkladı.

SpaceX şefi, SN10 motorunun muhtemelen “yakıt başlık tankından kısmi helyum yutulması” problemi yaşadığını söyledi. Bu problem nedeniyle düşük itme gücüne sahip olduğunu ve darbenin roketin bacaklarını ve eteğinin bir kısmını ezdiğini söyledi. Yaklaşık 10 m/sn hız ile gerçekleşen iniş, roketin ayaklarının ve eteğinin bir kısmının ezilmesine neden oldu. Ardından SN10, şiddetli bir şekilde patladı. Musk, SN10’da gerçekleşen hatanın ardından SN11’de de aynı şeylerin yaşanmaması için hataların giderildiğini belirtti.

Elon Musk, SN10 Yıldız Gemisinin neden patladığını açıkladı

SpaceX, artık SN10’un halefi SN11’i benzer sorunlarla kaybetmemek için birden fazla düzeltme üzerinde çalışıyor. NASA Spaceflight’tan Chris Bergin, helyum alımının, SN8 Starship’in patlamasına neden olduğunu görünce, sorunun “aldatıcı bir sorun” olduğunu tweetledi. Musk bunun “adil bir nokta” olduğunu belirtti. SpaceX’in Starship’i, kargo ve insan yolcuları Dünya’nın yörüngesine ve ötesine taşımak için geliştirilmiş bir ağır kaldırma fırlatma aracıdır. SN10‘un patlaması, şirketin test çabalarını yavaşlatmayacak.  SN11 prototipini dördüncü yüksek irtifa test lansmanına hazırlanmaya başlamak için Boca Chica tesisine sunuldu. SN10’un patlama ise videosunu henüz izlemediyseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Facebook’tan madem nefret ediyoruz, öyleyse neden hâlâ kullanıyoruz?