İnternet hakkında güvenlik gelişmelerini paylaşmaya çalışıyoruz. Bu paylaşımlardan bir sonuç çıkardım. İnternet havuzu içerisinde bir yerde güvenlik açığı kapanırken, buna mukabil şekilde diğer bir yerde güvenlik açığı kendisine yuva ediniyor.
Bu kanıtımızı bugün de destekleyecek bir gelişmeyi öğrendik. E-posta hizmetleri içerisinde spam tehlikesine maruz kalan kullanıcıların sıkıntıları alt yapı hizmetlerinin güçlendirilmesi ile aşılmıştı. Bizler de buna sevindik ve rahat bir nefes aldık. Ama yapılan araştırmalar neticesinde spam tehlikesinden kurtulmuş değiliz. Tehlike alt yapı hizmetlerinin güçlendirilmesi ile sorunun aşıldığı e-posta hizmetlerinde değil, hayatımıza giren Facebook ve diğer sosyal ağlardadır. Hem de bu spam tehlikesi Facebook da, yüksek miktarlar seyreden bir piyasa halini almış. Rakamı duyduğumda çok şaşırdım. Spam piyasası Facebook da 200 milyon dolar civarında bir miktarı karşılıyor. Şimdi iş e-postalarımıza gelen spam maillerinden daha tehlikeli bir durumu ihtiva ediyor. Çünkü sosyal ağlarda spam mesajları kimsenin anlayamayacağı bir kılıf içerisinde sunuluyor. Bu kılıflar bir nevi reklam şeklindeler ve kullanıcılar olağan sosyal ağ reklamı olarak bunları karşılaya biliyorlar. Mesela Facebook da, paylaşılan her 200 içerikten birisi spam tehlikesi ile sizleri muhatap kılıyor. Bu rakam gerçekçi bir rakam. Uluslar arası şirket olan Nextgate tarafından yapılan araştırmanın raporlarında yer alan rakamlardan bahsediyoruz. Sosyal ağlarda ki spam tehlikesinin bir başka rakamsal versiyonu, paylaşımların yüzde 5’inin spam olduğudur.
Nextgate firması meşhur sosyal ağ platformları olan Facebook, Twitter, Google+, Youtube, LinkedIn içerisinde paylaşılan 60 milyon içeriği taramış. Bu tarama sonucunda spam tehlikesinin hat safhalarda olduğunu bildirmiş. Özellikle bu tehlikenin 2013 senesinin ilk altı ayında yüzde 355 oranında bir artışla sosyal ağlarda yer almıştır.
Spamlar genelde şu şekilde Facebook içerisinde yer ediniyor. Facebook sayfanızın kimler tarafından ziyaret edildiğini buradan öğrenebilirsiniz veya çeşitli bedava ürünlerin tanıtımı şeklinde yer alıyor. Bundan sonra bu tür yayınlar hakkında daha dikkatli olmanızı öneririz. Facebook’dan sonra en çok spam merkezinin Youtube olduğunu da söyleyelim. Orada da dikkatli olunuz. Kısacası internet aleminde gözünüz açık olsun…