Huawei MatePad Pro 12.2 inceleme: Bir çizim tahtası, bir laptop gibi

IMG 20241008 162811 scaled

#İŞBİRLİĞİ

Huawei, geçtiğimiz günlerde özel bir etkinlik gerçekleştirmiş ve güncel ürünlerini görücüye çıkarmıştı. Donanım Günlüğü ekibi olarak biz de bu etkinlikte yerimizi almış ve yeni cihazları yerinde görme şansına erişmiştik. Daha sonra test için de bazı ürünler elimize ulaştı. Bunlardan bir tanesi de Huawei MatePad Pro 12.2 akıllı tabletti. Yani tablet pazarında güncel, iddialı bir amiral gemisi modeli.

Huawei MatePad Pro 12.2 için baştan ufak bir özet sunmak gerekirse, 12.2 inç boyutunda Tandem OLED PaperMatte teknolojisine sahip, yansımaları büyük ölçüde engelleyen, canlı renkler sunabilen ve dokunulduğunda ve okuma yaparken kâğıt hissini sunabilen bir ekranı var. Bu büyüklükte bir ekrana rağmen rakiplerine kıyasla daha ince ve hafif yapıda. Öyle ki ürün, pazardaki en hafif 12 inç akıllı tablet. Öte yandan, beraberinde gelen gelişmiş klavye ve kalem desteğiyle de ister iş dünyanızda, isterseniz de eğitim yaşantınızda faydalanabileceğiniz bir ürün bu. Tabii dahası da var. Şimdi detaylara bakalım.

Huawei MatePad Pro 12.2 inceleme: Bir çizim tahtası, bir laptop gibi

Pazardaki en hafif 12 inç tablet: Huawei MatePad Pro 12.2

Evet, bu bilginin arkasında Huawei var. Ürün, büyük bir ekrana rağmen gerçekten ince ve hafif. Böylece bir yerden bir yere rahatlıkla taşıyabilir ve büyük ekranın keyfini sürebilirsiniz.

Ürünümüz sadece 508 gram ağırlıkta ve 5.5mm incelikte. Bir kâğıt kadar olmasa da, gerçekten çok ince ve bunu fark etmeniz uzun sürmüyor.

Huawei MatePad Pro 12.2 inceleme: Bir çizim tahtası, bir laptop gibi

Tabii ince olması, dayanıksız olduğu anlamına gelmiyor. Huawei, bu ürününü de hazırlarken premium malzemelerden yararlanıyor ve premium tasarım detayları sunuyor. Tıpkı altın rengi gibi. Deneyimlediğimiz model, “Premium Gold” olarak geçiyor ve ışığın altında çok güzel görünüyor. Eğer tabletlerde sıklıkla olarak sunulan siyah, beyaz ve gri seçeneklerden sıkıldıysanız, “Altın” rengi rahatlıkla önerebiliriz.

Çift katmanlı Tandem OLED PaperMatte ekran teknolojisi

Ürünümüz, 12.2 inç değerde, büyük bir ekrana sahip. Bu, bir şeyler okumak ve izlemek için genellikle sevindirici bir değerdir. Ama sadece bu yeterli mi, tabii ki hayır.

Sunulan görüntünün netliği, parlaklık değeri, dokunuşlara verilen cevaplar ve tabii uzun süreli deneyimlerde gözlerin zarar görmemesi için önlemler gereklidir. Neyse ki Huawei, bu ürününde bizi fazlasıyla mutlu ediyor.

Çift katmanlı Tandem OLED ekran, bir yandan yansımaları büyük ölçüde engelleyip canlı renkler sunabilirken, bir yandan da kâğıt üzerinde yazma hissini sunabiliyor. Bunları gerçekleştirirken de göz koruma modu sayesinde sizi yormuyor. Ek olarak Huawei, bu ekran teknolojisi yardımıyla yıllarca sorunsuz deneyimlerin mümkün olabileceğini de belirtiyor.

Huawei MatePad Pro 12.2 inceleme: Bir çizim tahtası, bir laptop gibi

3:2 görüntüleme sağlayan ekran, 2800×1840 çözünürlük sunuyor ve  2000 nit parlaklık değeri var. Ek olarak DCI-P3 ve sRGB renk gamutu da var. 144Hz tazeleme değerini de unutmayalım. Eh, gerçek renkleri, parlak detaylar ve akıcı performansla deneyimleyebilirsiniz. Bakıldığında, bu detaylarla Huawei’nin rakiplerini rahatlıkla geride bırakabildiğini söylemek mümkün.

Unutmadan, nemli parmaklarınızla da çoğu kez sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Yüksek performans

Ürünümüzde Huawei’nin ürettiği güçlü Kirin T91 işlemcisi bulunuyor. Buna 12GB RAM ve 512GB dahili depolama faktörleri eşlik ediyor. İşletim sistemi tarafında da Huawei’nin Harmony OS 4.2’si var. İster standart Android isterseniz de Huawei’nin kontrol şemasıyla kullanım mümkün. Tablete alışmanız uzun sürmeyecektir diye düşünüyoruz.

Cihazda sosyal medya uygulamaları, çizim uygulamaları ve oyunlar gayet performanslı çalışıyor. Örneğin bu tablette, Angry Birds 2 gibi güzel renklere ve gelişmiş fizik detaylarına sahip bir oyunu akıcı olarak oynayabilirsiniz. Oyun deneyimlerimiz esnasında ciddi bir ısınma düzeyiyle karşılaşmadığımızı da belirtelim.

IMG 20241008 163212

Yaratım süreci için işe yarar ekipmanlar: Gelişmiş klavye ve kalem

Huawei MatePad Pro 12.2’i standart tablet modunda kullanabileceğiniz gibi, daha ötesine erişmeniz, yeri geldiğinde bir laptop, yeri geldiğinde de bir tasarım tahtası olarak da kullanabilmeniz mümkün. Bunun için klavye ve kalem desteği sunuluyor.

Öncelikle klavyeye göz attığımızda, önceki nesilde olduğu gibi bu yeni ürünün de kılıf özelliğinin olduğunu görüyoruz. Yani bir yerden bir yere taşırken, cihazı kullanmayı bıraktığınızda bu kılıfı kullanarak ürünü sağlama alabiliyorsunuz.

Klavye tuşları genel olarak büyük ve sessiz çalışıyor. Dikkat çeken bir nokta ise, alt kısımdaki touchpad, yani dokunmatik alan. Bu sayede, özellikle hareket anında, dış mekân deneyimlerinde bir mouse’a ihtiyaç duymadan da kolaylıkla kullanımlar gerçekleştirebiliyorsunuz.

IMG 20241008 163033

Klavyenin kılıfı, aynı zamanda iki farklı kademede ekranı konumlandırmanıza da imkân sunuyor ve bir de kalem saklama bölmesini sunuyor. Evet, artık kaleminizi tabletinizden ayrı tutmaya, “Ya kaybolursa?” diye endişelenmeye gerek yok. Çünkü klavye kılıfında bu kez kalem için de manyetik bir yuva var. Böylece her şey bir arada ve güvende oluyor.

Huawei M-Pencil 3. jenerasyon kalem ise, zaten kâğıt hissi sunan ekranda adeta kayıyor. Huawei özelinde Nearlink teknolojisine sahip ilk kalem olan ürün, 16,384 basınç seviyesi sunuyor. Böylece hafif, yumuşak ve sert çizgiler oluşturabiliyorsunuz.

Tabii diğer pek çok tablete baktığımızda, genelde çizim uygulamaları tarafında demo uygulamalar ve ücreti karşılığı satın alım seçeneklerini sunuyorlar. Huawei ise bu tabletle birlikte GoPaint ve Notes uygulamalarını sunuyor. Yani ister çizim yapın, ister notlar alın.

Özellikle çizim tarafında profesyobel detayların olması sevindirici. GoPaint’teki profesyonel fırça detayları, gelişmiş dokular ve dahası heyecan verici. Yani isterseniz basit ve eğlenceli çizimler yapın, isterseniz de daha profesyonel hareket edin. Tabii burada iş, biraz da sizin yetenekleriniz ve el becerilerinize düşüyor.

IMG 20241008 163108

Kameralar, hoparlörler, gelişmiş anten sistemi, hızlı şarj özellikli pil  ve dahası

Ürünümüzün ön tarafında 8, arka tarafında da 13MP değerde kameralar bulunuyor. Bu kameraları özellikle online toplantılar için kullanabilirsiniz. Tatmin edici görüntü kalitesi sunabiliyorlar. Tabii bu noktada işitsel detaylar da önemlidir, değil mi?

MatePad Pro 12.2 Pro, hoparlör ve ses kalitesi tarafında şimdiye dek deneyimlediğimiz en iyi tabletlerden bir tanesi. Kesinlikle ev ve ofis kullanımlarında bir kulaklığa ihtiyaç duymadan yol alabilirsiniz. Tabii kalabalık ortamlarda ve dış mekân kullanımlarında kablosuz kulaklık iyi olacaktır. İster Huawei isterseniz de farklı marka bir kulaklığınızı saniyeler içinde bu tabletle eşleştirip kullanabilirsiniz.

Tabii internet çağındayız. Hibrit çalışanlar, sadece çalışanlar ve ofisini dış mekânlar olarak belirleyenler var. İyi bir ekran, iyi bir işlemci, gelişmiş yazılım desteği ve diğer imkânlar güzel, ama… tüm bunların %100 verimli çalışabilmesi için internet bağlantısı da şart. Huawei, bu ürününde gelişmiş bir anten sistemini sunuyor. Bu sayede “Modeme çok mu uzağım, arada duvar var, bağlantı kalitesi düşük” gibi sıkıntıları pek takmıyor ve stabil bağlantıyla yol alabiliyorsunuz çoğu kez.

IMG 20241008 162943

Peki bu kadar özellik, bu kadar iş güç ve kullanım imkânı varken ya pil bizi yarı yolda bırakırsa? Neyse ki böyle bir endişeye gerek yok. Ürünümüzde 10.100mAh pil var ve beraberinde 100w hızlı şarj adaptörüyle geliyor. Adaptörün boyutları da ufak olduğu için yanınızda taşıyabilir, ihtiyaç duyduğunuzda akıllı telefon ve kablosuz kulaklık gibi cihazlarınızı da şarj edebilirsiniz. Huawei MatePad Pro 12.2 Pro tablet, sadece 55 dakikada tamamen şarj olabiliyor. Bu da sevindirici bir detay.

Ve en önemli detaylardan birini de sona saklayalım. Böylece daha akılda kalıcı olabilir. Ürünün sol yan tarafındaki fiziksel güç tuşu, aynı zamanda parmak izi okuyucu sensör olarak görev alıyor. Dijital dünyanızın güvenliği için bu özelliği aktifleştirmenizi öneriyoruz. Deneyimlerimiz esnasında herhangi bir sorunla karşılaşmadık.

Huawei MatePad 11.5 S için minik bir hatırlatma: MicroG

MicroG servislerini kurarak Google uygulamalarına kolaylıkla erişebilir ve Huawei tabletinizde kullanabilirsiniz. Nasıl yapılacağını görmek için buraya tıklamanız ve yönlendirmeleri takip etmeniz yeterli.

Toparlamak gerekirse Huawei MatePad Pro 12.2

Huawei MatePad Pro 12.2 Pro tablet, amiral gemisi bir ürün. En başta ince, hafif tasarımı ve 12.2 değerde çift katmanlı Tandem OLED ekranıyla ön plana çıkıyor. Aslında sadece bu detaylarla bile ürünün şu an pazarda eşsiz olduğunu söylemek mümkün.

Cihaz beraberindeki fiziksel klavye ve kalem, zaman zaman bir laptop, zaman zaman bir not defteri, zaman zaman da bir çizim tahtası kullanıyormuşsunuz hissini sunabiliyor.

Ürünü ister dik, isterseniz de yatay kullanın. İster GoPaint ile çizimler yapın, ister dijital içerik uygulamaları üzerinden bir şeyler izleyin. Emin olun, bu üründe yapabilecek pek çok şey bulabilirsiniz. Ama örnek olarak iki kullanıcı grubu belirtmek gerekirse:

İş dünyasındaki profesyoneller ve öğrenciler için harika bir arkadaş olacağını düşünüyoruz.

Huawei MatePad Pro 12.2 inceleme: Bir çizim tahtası, bir laptop gibi

ASUS Zenbook S 14 inceleme: Şık, dayanıklı, hafif ve güçlü