Küresel ısınma 2007 senesinden beri bilim adamlarının üzerinde yoğunlukla araştırmalar yaptığı ve dünyayı bekleyen muhtemel afetlerin yaşanmaması veya tehir edilebilmesi için uyarılarda bulundukları önemli bir mevzudur. ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), küresel ısınmayla alakalı çektiği videoda, bir kez daha küresel ısınma konusunda bilinç yarattı.
Yaklaşık olarak dünyanın gelecek 87 senesini kapsayan video, 2099 senesinde dünyanın durumunu ve okyanusların yakalayacağı yüksekliği konu alıyor. Eğer küresel ısınmaya sebep olan maddeler konusunda önlem alınmazsa, söz konusu videoda yer alan tahminlerin daha da üzerinde okyanuslarda yükselme, mevsimlerin dengesinde değişiklik meydana gelebilir. NASA, kendi çalışmalarına dayanarak hazırladığı videoda, iklim, hava, bitki örtüsü gibi yaşamsal kaynakların 87 yıllık bir filmi çıkarılmıştır. Günümüzden bil itibar, 2099 senesine kadar ki değişiklikler ve dünyamıza, hayatımıza zarar verebilecek tabiat olayları gibi konulara videoda atıflarda bulunulmuştur. Küresel ısınmanın yükselerek artacağı, bunun ise kutuplarda çözülmeye neden olacağı, kutuplarda ki çözülmenin deniz seviyelerini yükselteceği, yükselen deniz seviyesi nedeniyle yaşamsal faaliyetin olduğu liman şehirlerinde yaşamanın mümkün olmayacağı, bu tehlikenin birinci derece de seyrettiği ülkeler arasında kutup merkezlerine yakın olan ülkelerin olduğu gibi çeşitli bilgileri bulabilirsiniz.
NASA vermiş olduğu bilgilerde; 1870 senesinden 2000 yıllarına kadar deniz yükselme seviyesi her sene ortalama 1.7 milimetre şeklinde gerçekleşmiştir. Ancak 1993 senesinden bu zamana kadar uydu fotoğraflarından anlaşılan deniz yükselme seviyesinin daha da yüksek bir şekilde ivme kazandığıdır. 1993 senesinden günümüze kadar ortalama her sene okyanusların yükselme seviyesi 3 milimetre olmuştur. 16 yıllık okyanus seviyesinde ki yükselme 48 milimetre olarak kaydedildi.
Uydu fotoğraflarından elde edilen verilere çok ilgi çekicidir. Çünkü devasa buz kütleleri her sene gözden kayboluyor ve okyanusa karışıyor. Şimdi sizlere vereceğimiz rakamlar; dünyanın büyüklüğü hakkında sizleri akıl almaz bir hayale daldıra bilir. Her yıl tespit edilenlere göre Antartika ve Grönland yarım adasından 125 milyar ton buzul kayboluyor. Bu miktarda bir buzulun okyanusa karışması ise; 0.35 milimetrelik bir yükselmeye sebep oluyor.
Küresel ısınmanın her ne kadar önüne geçilmeye çalışılsa da bu imkansız bir durum gibi. Ancak küresel ısınmanın daha kötü sonuçlar doğurması durdurulabilir. Çünkü sürekli dikkatsizce tüketen ve doymak bilmeyen bir kültür empozesi içerisindeyiz.