Dolar kuru 19 TL’ye yol alıyor! Bu otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Otomotiv üretimi OSD

Yeni yıla girmemizle birlikte dolar tarafında da ufak hareketlenmeler başladı. Tahminlere göre dolar Pazartesi günü 19 TL’ye doğru ciddi bir yol kat edecek. Peki bu durum otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte bu sorunun yanıtı.

Dolar kuru 19 TL’ye yol alıyor! Bu otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? 2022 sona erdi. Yeni yıl pek çok değişikliği de beraberinde getirdi. Türkiye’de uzun süredir 18 TL dolaylarında sabit kalan dolar bir anda 18,7 TL’nin üzerine çıktı. Peki otomobil fiyatları buna bağlı olarak artacak mı?

Otomobil fiyatları

Bu soru işaretlerinin temel nedeni ise dolar kurundaki yükseliş diyebiliriz. Uzun süredir 18.5 TL civarlarında seyreden dolar, yeni yıla girmemizle birlikte 19 TL’ye doğru yelken açtı. Malum EYT ve asgari ücrete gelen zamlar doların da ateşini körüklemiş oldu.

Otomobil fiyatları

Dolar kuru 19 TL’ye yol alıyor! Bu otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Doların ve Euro’nun artmasıyla birlikte otomobil fiyatları da direkt olarak artabilir. Bu da bazı otomobillerin tekrardan bir üst ÖTV dilimine geçmesine zemin hazırlayacaktır. Böyle bir durumda ÖTV matrah düzenlemesi ile gelen indirimler de ortadan kalkacaktır. Yani önümüzdeki ay bazı otomobillerde 50 bin TL ve üzeri zamlar görürsek bizim için çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

Otomobil fiyatları

Elbette dolar ve euro’nun düşmesi halinde bu risk ortadan kalkacaktır. Yani şu anda önemli olan döviz kurlarını belli seviyelerde tutabilmek. Eğer bu seviyelerin üzerine çıkılırsa alarm zilleri çalmaya başlar.

Galaxy S24 Ultra hakkında ilk detaylar gelmeye başladı