Dolar düşse de akaryakıt fiyatları düşmeyecek!

benzinli

Ardı ardına gelen akaryakıt zamlarıyla sarsılan otomobil kullanıcıları, kurdaki ani düşüşün yakıt fiyatlarını da düşüreceğini bekliyordu ancak öyle olmayacak.

Dolar düşse de akaryakıt fiyatları düşmeyecek! Son iki aydır süren kur yükselişi nedeniyle, en çok etkilenen sektörlerin başında akaryakıt piyasası geliyordu. Öyle ki, yakın zamana kadar 7-TL civarında seyreden Benzin ve Mazot fiyatları, kurdaki dalgalanmalara bağlı olarak zamlanmaya başlamış ve en son 11,00-TL’yi geçmişti. Hatta geride bıraktığımız Pazartesi günü için gece saat 00,01’den itibaren geçerli olmak üzere duyurulan yaklaşık 70 kuruşluk yeni zamla birlikte, bu ürünlerin fiyatının 12’yi geçmesi bekleniyordu. Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından duyurulan yeni Türk Lirasının kıymetini koruma politikaları sayesinde, dolar ve euro büyük düşüş yaşamış, bu düşüşe bağlı olarak da duyurulan son akaryakıt zammı iptal edilmişti.

Ancak toplumda asıl beklenti, 18,00-TL’nin üzerine çıkana kadar düzenli olarak bir iki günde bir zamlanan akaryakıt fiyatlarının, doların 12-TL seviyesine çekilmesiyle birlikte yerini indirimlere bırakmasıydı. Bununla birlikte Cumhurbaşkanlığı tarafından bugün çıkarılan bir karar, bunun hiç de öyle olmayacağını gösterdi.

benzine zam yapıldı

Çıkarılan kararda, dünya genelindeki petrol fiyatlarının düşmesi ya da döviz kurunun gerilemesi nedeniyle yakıt fiyatlarında ucuzlama olması nedeniyle yapılacak indirimlerin belli bir tutara kadar pompaya yansıtılmayacağı, bu tutarların ÖTV olarak devlete ödeneceği duyuruldu.

Dolar düşse de akaryakıt fiyatları düşmeyecek!

Burada belirtilen belli bir tutar 2 Nisan 2020’de akaryakıtta ÖTV’den vazgeçilen, benzinde 2,53-TL, motorinde 2,05-TL ve LPG’de 1-TL. Bunun anlamı kurdaki düşüş sayesinde benzinde ve motorinde beklenen 2’şer TL’lik indirim, pompaya hiç yansımayacak. Bunun yanında benzin için 53 kuruş motorin içinse 5 kuruşluk ilk indirimde yine pompaya yansımayacak. Eğer bu tutarlardan fazla indirim olursa, ancak o zaman vatandaş bu indirimi görebilecek.

LPG’de ise 1 lira 10 kuruşluk bir indirim beklendiği ve devletin belirttiği sınır 1 TL olduğu için, pompaya 10 kuruşluk bir indirimin yansıması bekleniyor.

 Realme C21Y ‘yi piyasaya sürüyor