Devasa karadelik Güneş’ten 10 milyon kat daha büyük!

karadelik

Uçsuz bucaksız yapısıyla binlerce yıldır insanların merakını cezbeden uzay, her geçen gün farklı bir yönünü bizlere sunmaktan çekinmiyor.

Devasa karadelik Güneş’ten 10 milyon kat daha büyük! Evrenin en büyüleyici ve gizemli nesnelerinden biri olan kara delikler, çekim gücü ışığın bile kaçamayacağı kadar güçlü olan uzay bölgeleridir. Kara delikler, yakıtını tükenmiş ve kendi çekim gücü altında çöken devasa yıldızların kalıntılarından oluşur. Çökme sürecinde, yoğunlukları ve yerçekimi etkisi o kadar güçlü hale gelir ki, hacmi sıfır ve yoğunluğu sonsuz olan bir tekillik yaratırlar.

devasa karadelik

Tekillik çevresinde, içinden hiçbir şeyin geri dönemeyeceği olay ufkuna denilen bir sınır bulunur. Kara delikler, birkaç güneş kütlesi büyüklüğündeki küçüklerden, milyarlarca güneş kütlesi büyüklüğünde olan ve galaksilerin merkezinde yer alan süper kütleli kara deliklere kadar değişik boyutlarda olabilir. Gizemli doğalarına rağmen, bilim insanları kara delikleri yıllardır inceliyor ve evrendeki rollerini ve özelliklerini anlamaya çalışıyorlar.

karadelik

Devasa karadelik Güneş’ten 10 milyon kat daha büyük!

Amerikalı bilim insanları, evrenin doğumundan sadece 570 milyon yıl sonra oluşan ve şimdiye kadar bilinen en eski kara deliği ortaya çıkaran, güçlü Webb Uzay Teleskopu’nu kullandılar. 10 milyon güneş kütlesi büyüklüğündeki bu devasa kara delik, bu gizemli kozmik varlıkların kökenleri ve evrimleri hakkında önemli bilgiler sunar. Bilim insanları, gizemli doğalarına rağmen, galaksilerin merkezinde bulunan süper kütleli kara deliklerin, küçük kara deliklerin birleşmesi veya erken evrende büyük miktarda gazın doğrudan çökmesi sonucu oluştuğuna inanmaktadır.

Güneş

Dr. Larsen ve ekibi, Webb Uzay Teleskopu’nu kullanarak, daha önce Hubble tarafından belirlenen erken evrendeki en parlak galaksiyi gözlemledi. Ekip, galaksilerden yayılan farklı dalga boylarındaki ışığı analiz ederek, galaksinin merkezinde gizli kara deliği keşfetti. Araştırma, daha fazla inceleme için makale öncesi bir web sitesine gönderildi.

ChatGPT-5 insan benzeri yapay zekada kilometre taşı olabilir!