Devasa karadelik o kadar büyük ki, astronomlar açıklayamıyor

devasa karadelik

Çinli bilim insanlarının yönettiği bir astronomi araştırması öyle bir devasa karadelik buldu ki, bilim dünyasında tüm taşlar yer değiştirmek zorunda kalacak.

Çinli bilim insanlarının Samanyolu Galaksisi içinde keşfettiği LB-1 isimli kara delik, güneşten tam 70 kat daha büyük.

Devasa karadelik tüm kuralları değiştirdi

Ancak bu dev boyut bilim dünyasında şok yarattı çünkü bilim insanlarının bugüne kadar kabul ettiği kurallara göre bir karadelik güneşten en fazla 20 kat büyük olabilir.

Dolayısıyla, yeni keşfedilen karadelik bilim dünyasında kabul edilmiş tüm kuralların değişmesini gerektiriyor. Bir diğer deyişle, uzay, fizik, karadelikler ve daha başka pek çok bilim disiplinindekurallarda henüz farkında olmadığımız dev hatalar bulunuyor.

Keşfin bir diğer önemi ise tamamen Çin kaynaklarını kullanarak yapılmış olması. ABD’nin bu güne kadar astronomi ve uzay alanındaki önderliğine rağmen Samanyolun’ndaki en büyük karadeliği bulamamış olması dikkatlerden kaçmadı.

Bu keşfin, Çin’in dev uzay teleskobu Large Sky Area Multi-Object Fiber Spectroscopic Telescope (LAMOST) ile  yapılması dikkat çeken bir detay. Bu da Çin’in artık bilimsel alanda ABD’yi geçmek üzere olduğunun da ispatı kabul ediliyor. Konunun bir diğer ilginç yanı bu teleskobun teknik alt yapısının 1783 yılında teorize edilmesi. Ancak o günden bu yana kimse bu teorik teleskobu hayata geçirmeyi başaramamıştı. Çin ise şimdi 250 yıllık teoriyi başarıyla hayata geçirebildiğini ispat etmiş oldu.

Dubai polisi Tesla kamyonetlerini satın alacak

Ancak, karadeliğin varlığının fark edilmesinden sonra karadeliğin ispat edilmesi için ABD ve İspanya teleskopları da araştırmaya katıldı.

Astronomlar geçtiğimiz yıl yerçekim dalgalarının varlığını ispat ederek karadeliklerin tespit edilmesinde yeni bir çağ açmışlardı. Tüm bu keşiflerin ışığında, daha önce varlığından haberdar olmadığımız daha büyük karadeliklerin keşfedimesine artık an meselesi olarak bakılıyor.

Karadelikler bugüne kadar çevrelerindeki gazları yutan karanlık bölgelerin izlenmesiyle çok zor şartlarda tespit edilebiliyordu.

devasa karadelik