Birçok firmanın beyin ve hafıza üzerine araştırma yaptığını biliyoruz. Peki, bu araştırmalar sonuçlandığı ortaya çıkan buluşların hepsi iyi niyetli mi kullanılacak? İşte bu soruya cevap vermek güç.
Beyin üzerine yapılan araştırmaların hepsi insan sağlığı ve hayatının iyileştirilmesi konusunda yapılıyor. Deneylerin özellikle hafıza ve beynin hafızayı yönettiği bölümü üzerinde yoğunlaştığını görüyoruz. Internet’in kurucusu DARPA2da beyin üzerinde çalışan kuruluşlar arasında yer alıyor. The Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) (ABD Savunma Bakanlığı İleri Araştırma Projeleri Ajansı), ordu tarafından kullanılmak üzere, yeni teknolojiler üretmekle sorumlu ABD Savunma Bakanlığı Ajansıdır. Gelen haberlere bakılırsa DARPA hafıza konusunda yaptığı araştırmaların sonuna gelmiş durumda. DARPA’nın geliştirdiği çip sayesinde insanların geçmişleriyle ilgili anıları veya yaşadıkları bazı olaylar hafızadan silinebilecek. Hatta bu yeni çip ve birlikte kullanılacak ilaçlar sayesinde insan hafızası yeniden şekillendirilebilecek. Geliştirilen bu yeni çipin öncelikle hastalar üzerinde uygulanması bekleniyor.
Özellikle uzuvlarını kaybetmiş askerler bu çip için ilk denekler olacak gibi. Tabii ki psikolojik açıdan tedavi gören kişileri de unutmamak gerekiyor. Fakat bu sağlık açısından sevindirici gelişme kötü amaçlı kişilerin eline geçerse farklı amaçlar içinde kullanılabilir. Sinirbilimci Joseph LeDoux konu hakkında yaptığı yorumda DARA’nın bu yeni geliştirdiği çiplerin ne amaçla kullanacağı bilmediğini söylüyor. Bu tarz yeni teknolojilerin geliştirildiğini bildiğini söyleyen Joseph LeDoux olumlu sonuçlar alınsa da bu tarz çiplerin kullanılması için devletlerin onayının gerekliliği ve bu konuda çizilecek yasaların çok dikkatli oluşturulması gerektiğini savunuyor. Bu tarz yeni teknolojilerin insan hayatına yarının olabileceği fakat zararlar konusunda ise herhangi bir bilgi olması için şüpheli yaklaşılması gerektiğini söylüyor. Bakalım DARPA’nın geliştirdiği bu yeni çipin detayları ne zaman ortaya çıkacak. Şu an için DARPA tarafından yapılmış resmi bir açıklama yok.