Cinsel hayatınız beyin yaşınızı etkiliyor!

Cinsel hayatınız beyin yaşınızı etkiliyor!

Cinsel hayatınız kötüyse gözden geçirseniz iyi olur, çünkü beyninizin yaşlanması gibi etkenler direkt olarak bundan etkileniyor. İşte tüm detaylar.

Cinsel hayatınız kötü gidiyorsa ileriki yıllarda hafıza sorunlarının habercisi olabilir. Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yaşlandıkça cinsel tatmin ve erektil işlevin azaldığını bildiren orta yaşlı erkeklerin aynı zamanda daha fazla bilişsel gerileme yaşama eğiliminde olduklarını buldu. Çalışma yazarları, bulguların cinsel sağlığımızın beyin sağlığımızla yakından bağlantılı olduğunu öne sürse de, bu bağlantıyı daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Geçmiş çalışmalar, yaşlı yetişkinler de dahil olmak üzere cinsel ve bilişsel işlev arasında bir bağlantı bulmuştu. Ancak bu araştırmanın çoğu, insanları hayatlarının tekil noktalarında incelemeye dayanıyordu. Penn State Üniversitesi’ndeki bilim adamlarının liderliğindeki bu yeni çalışmada ekip, insanları zaman içinde takip etmelerini sağlayan verilere erişti.

Cinsel hayatınız beyin yaşınızı etkiliyor!

Spesifik olarak, insanların yaşlanan beyinlerini etkileyen genetik ve çevresel faktörleri tespit etmeye çalışan devam eden bir çalışma olan Vietnam Dönemi İkiz Yaşlanma Çalışmasına (VETSA) kayıtlı yüzlerce yaşlı erkeğin verilerini analiz ettiler. Ekibin analizine, çalışmanın başlangıcında ortalama yaşları 56 olan 800’den fazla erkek dahil edildi. Bu adamlar hayatlarıyla ilgili soruları yanıtladılar ve 12 yıllık bir süre boyunca çalışmanın üç dalgasında biliş ve hafızalarını test ettiler. Çalışma sonunda cinsel hayatınız ne şekildeyse  beyin yaşınızın ona göre şekillendiği keşfedildi.

Meta, Instagram kullanıcıları için haber gönderilerini sınırlayacak