2.5 Milyon GB’lık Bir Teknoloji: Beyin

beyin

Beynimizi ne kadar tanıyoruz. Herkes beyin hakkında yorumlarda bulunabilir ama onu ne kadar tanısak da, azdır. Çünkü her geçen zamanda beyin üzerinde yeni keşifler yapılıyor. Sırlar yeni yeni ortaya çıkıyor. NBeyin adlı konferansta Yıldırım Beyazıt Üniversitesi tıp fakültesi Fizyaloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sinan Canan, beynimiz konusunda bilgi verdi.

Verilen bilgilerden en çok dikkatimi çeken ise, 300 yıllık HD kalitesinde bir filmin kayıt edebilecek kadar güçlü olmasıydı. Bu ne anlama geliyor diyorsanız 2.5 milyon gigabayt bir hafızaya sahibiz. Beynimizin karmaşık yapısı ve bu yapıyı hala çözememiş bir bilim dünyası var. Bu karmaşık yapı hakkında bir kanaatiniz oluşsun diye bir örnek vereceğim sizlere. İğne deliği kadar bile yeri olmayan bir beyin dokusu içerisinde hücreler arası bağlantı ve iletişim mekanizmasının çokluğu, Samanyolu yıldızları sayısından binlerce kat fazladır. Artık saman yolunda bulunan milyonlarca yıldızı düşünün ve bunların binlerce kat fazla hayal edin. İşte beynin sadece iğne deliği kadar yeri olan dokularda bu devasa etkileşimi çözmek mümkün değildir. Bir de şunu söylemek isterim ki beyin de birbirine benzeyen bir sinir sistemi yok. Böyle olduğundan bizler farklı duygu ve düşüncelere, ruh haline sahibiz. Aynı parmak izi gibi beynimizde ki sinir sistemleri de farklılık arz ediyor.

beyin

Beyinin orta ön kısmında insanın şahsi kimlikleri kotlanmaktadır. Yani kişi doğuştan aldığı karakteristik özelikleri bu kısımda kodlar ve saklar. Büyüdükçe bu kısımda ki bilgiler güncellenir. Aldığı eğitim ve bulunduğu çevre, buradaki kişisel özelliklerin iyi veya kötü şekilde ortaya çıkmasında etkili olur. Burada ki karakteristik yapı, herhangi bir sebeple zarar gördüğünde kişi, suçlu, hırsız, toplumdan uzaklaşan, içene kapanan bir kimse olur.

Beynimiz mükemmel bir işleyişe sahiptir ancak biz beynimizi kullanmakta mükemmel bir işlevi yerine getirmiyoruz. Çünkü onu daha tanıyamadık. Şimdi hafıza yöntemleriyle beynin algısal durumunu uygun tekniklerle beynin kullanma işlevini arttırmaya yarayan kurslar var. Bu yöntemler işe yarıyor mu bilemiyorum ama beynimizin 2.5 milyon gigabaytlık yerinden kaçta kaçını dolduruyoruz ömrü hayatımız boyunca merak ettim.