Çin, Friends dizisini sansürledi

Friends Netflix Türkiye'ye geliyor!

Dizi ve filmlere sert yaklaşımıyla bilinen Çin’de bir sansür vakası daha yaşandı. Ünlü Friends dizisindeki bazı sahneler sansürlendi ve diziden kaldırıldı.

Çin Friends dizisini sansürledi! Çin, diziler ve filmler de dahil olmak üzere her türlü medya üzerindeki sıkı kontrolünü ve sansürünü sürdürüyor. Son zamanlarda David Fincher‘ın kült filmi Fight Club, ana mesajı olan ‘mevcut sisteme isyan’ nedeniyle Çin’de sansürlendi ve filmin sonu tamamen değiştirilerek daha ‘sistem yanlısı’ hale getirildi. Tepkilerin ardından film orijinal sonuyla yeniden gösterime girdi.

Üstelik bu örnek, Çin’deki son sansürün tek örneği değil. Daha önce, efsanevi müzik grubu Queen’i konu alan 2019 yapımı bir film olan Bohemian Rhapsody de eşcinsel öpüşme sahneleri ve toplamda iki dakikadan fazla süren ‘gay’ kelimesinin geçtiği sahnede filmden kaldırılmıştı. Çin’in katı sansür politikasından payını alan bir diğer yapım ise dünyaca ünlü sitcom dizisi Friends oldu.

Çin, Friends dizisini sansürledi

Daha önce Çin’in Sohu ve iQiyi yayın platformlarında sansürsüz yayınlanan Friends, geçtiğimiz yıl oyuncu kadrosunun 15 yılı aşkın bir süre sonra bir araya geldiği Friends: The Reunion özel bölümüyle Çin’de yeniden gündeme geldi. Ancak 11 Şubat’ta Bilibili, Tencent Video, Youku, Sohu ve iQiyi gibi platformlarda yeniden yayınlanmaya başlayan dizinin izleyicileri, dizinin bazı sahnelerinin sansürlendiğini fark etti.

2 Friends

İzleyiciler, şovun kahramanları Joey (Matt LeBlanc) ve Chandler’ın (Matthew Perry) öpüştüğü ve Ross’un (David Schwimmer) eski karısı Carol’ın (Anite Barone) bir lezbiyen olduğunu ortaya koyduğu eşcinsellik sahnelerinin gösteriden çıkarıldığını görünce şok oldu. Ayrıca Carol’ın ikinci bölümde rol aldığı sahneler de bölümden silindi.

Üstelik dizide sansürlenen sahneler sadece eşcinsellikle ilgili sahneler değildi. Dizide yer alan “kadınlar birden fazla orgazm olur” ibaresi “kadınların dedikodusu bitmez” şeklinde değiştirildi. Öte yandan, bu sahnedeki orijinal ifadede İngilizce altyazı olduğu için seyirci bunu “İngilizcelerine hakaret” olarak algıladı.

Bu sansürlerin ardından dizinin hayranları tepkilerini Çin’in Twitter’ı diyebileceğimiz Wiebo üzerinden göstererek sansürü eleştirdi. Hayranların tepkilerini göstermek için açtığı #FriendsCensored (FriendsCensored) hashtag’i geçtiğimiz Cuma günü 54 milyondan fazla görüntülendi. Ancak Çin bir kez daha üzerine düşeni yaptı ve ertesi gün bu hashtag’i sansürledi.

Bu 3 metaverse coin ciddi yükseliş yakalayabilir