ChatGPT Hastalara Yanlış Teşhis Koyuyor

yapay zeka doktorlar

ChatGPT’den sağlık konusunda tavsiye isteyenler bir daha düşünmek isteyebilir. Yapay zeka programı hastaların yarısından fazlasına yanlış teşhis koyuyor.

OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT, bugün kurumsal mail yazmaktan ödev yapmaya, çeviriden aramaya pek çok alanda kullanılıyor. Yavaş yavaş gündelik hayatımızın bir parçası haline gelmeye başlayan bu yapay zeka programı, pek çok konuda insanlara yardımcı olabiliyor. Ancak sağlık sorunlarına doğru teşhis koymak bunlardan biri değil. En azından şimdilik.

İnsanların sağlık sorunlarına teşhis koydurmak için kullandığı ChatGPT’nin bu konuda ne kadar iyi olduğunu görmek için bir araştırma yürüten bilim insanları, bu konuda GPT’ye güvenilmemesi gerektiğini ortaya koydu. OpenAI’ın yapay zeka programında 150 farklı vaka sunan uzmanlar, bu 150 sorgunun yarısından fazlasında GPT’nin yanlış teşhis koyduğunu tespit etti.

ChatGPT yapay zeka doktor

Bilim insanları tarafından yapılan bu araştırma, ChatGPT ve benzeri yapay zeka uygulamalarının en azından şu anki halleriyle sağlık sorunlarıyla ilgilenmeye uygun olmadıklarını gösterdi. Oysa binlerce kişi sağlık sorunları konusunda tavsiye almak için şimdiden bu programları kullanıyor. Dahası Google gibi bu alanda faaliyet gösteren şirketler, daha şimdiden bu teknolojilerin hastanelerde kullanılması için lobi çalışmalarına başlamış durumda. Ancak uzmanlar sağlık sorunları konusunda bu tarz yapay zeka programlarına bel bağlamanın, son derece tehlikeli sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor.

Samsung Katlanabilir Telefon Alanında Geriye Düşüyor