Çernobil radyasyon seviyesi 16 kat arttı

Çernobil patlaması yeniden

Çernobil radyasyon seviyesi 2020 yılında karşımıza çıkan bir diğer felaket oldu. İşte korkutan radyasyon seviyesi ile ilgili tüm detaylar.

Sovyet Rusya döneminde nükleer enerji sistemlerinin merkezlerinden birisi olan Çernobil radyasyon seviyesi ile büyük bir korku yaşatmıştı. Karadeniz çevresindeki ülkeler başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesini derinden etkiledi. Henüz bu korkunç kazanın etkileri tam olarak atılmamışken tekrardan gündeme geldi. Üstelik bu sefer Çernobil kaynaklı radyasyon yaklaşık olarak 16 kat daha fazla.

Çernobil radyasyonu orman yangınında ortaya çıktı

Ukraynalı yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda Çernobil merkezinde büyük bir orman yangınının ortaya çıktığı ifade edildi. Bu yangının henüz tam olarak neyden kaynaklı olduğu söylemese bile büyük bir ihtimalle radyoaktif tepkimelerin buna neden olduğu tahmin ediliyor.

Çernobil radyasyon seviyesi yukseldi

Ukraynalı yetkililer sadece bundan bahsetmedi. Aynı zamanda Çernobil radyasyon oranının yangın merkezinde 16 kat daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı. Ukrayna Devleti Ekolojik Denetim Servisi Başkanı Igor Firsov tarafından yapılan açıklamalarda yaklaşık olarak 100 hektarlık orman alanının yandığı söylendi. 2 yangın söndürme helikopteri ile bu yangına müdahale edilmeye çalışılıyor. Ancak asıl problem bu yangının merkezinde radyasyon oranının normalden 16 kat yüksek olması.

Çernobil radyasyonu Türkiye’yi de etkiliyor. Bildiğiniz üzere Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye’nin bu tür durumlarda büyük oranda etkilendiği biliniyor. Yangın nedeniyle ortaya çıkan radyasyon dumanlarının Türkiye’ye doğru hareket etmesi de olası. Böyle bir durumda Türkiye’de radyasyon miktarı özellikle Karadeniz’de yüksek oranda artacak. Sizce Çernobil radyasyon miktarı artışı Türkiye’de ne tür bir etki gösterebilir. Tahminlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.