Galaktik kozmik radyasyon uzay yolculuklarını imkansız hale getirebilir

galaktik radyasyon

Galaktik kozmik radyasyon ifadesinin mutlaka herhangi bir yerden duymuşsunuzdur. Çernobil faciasında meydana gelen radyasyonun 10 bin katı daha yoğun olan bu radyasyon, Mars’a gitmek isteyen astronotların en büyük baş belası olacak gibi görünüyor. İşte haberimizin detayları.

İnsan türü tamamen dünya gezegeninde yaşamaya programlı bir biyolojiye sahip. Bu nedenle yoğun radyasyon veya yüksek sıcaklık gibi ortamlarda hızlı bir şekilde türmüz yok olabilir. Uzay filmlerinde gezegenler arası yolculuklar çok kolay gösterilse bile, işte tam da bu biyolojik özelliklerimizden dolayı gerçekte pek kolay değil.

Galaktik kozmik radyasyon nasıl bir etki yaratıyor?

Gelecekte Mars’ta koloni kurmayı düşünen insanoğlu için aşması gereken en önemli sorunlardan birisi de yoğun radyasyon problemi. Uzay araçlarının ve astronotların kıyafetlerini bile delerek geçebilecek güce sahip bu radyasyon, son derece büyük zararlar verebiliyor.

yeni insan

Fareler üzerinde yapılan kozmik radyasyon deneylerinde, ne tür etkiler ortaya çıkabileceği daha net bir şekilde görüldü. Uzun süreli olarak az radyasyon verilen fareler, belirli bir süre sonra bilişsel yeteneklerini kaybetmeye başladı. Daha yavaş öğrenmeye ve önceki öğrendiklerini de unutmaya başlayan fareler, günlük yaşamlarını devam ettirmekte zorluk çektiler.

İlerleyen yıllarda Mars gezegenine gitmek isteyen astronotlar, bu tür bilişsel sorunlarla uğraşmak zorunda kalacak. NASA şu an için bu yoğun radyasyon problemi ile baş etmeye çalışıyor. Peki sizce insanlık, bu problemi aşarak Mars gezegeninde koloni kurabilecek mi? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlere aktarabilirsiniz.

Crew Dragon iniş takımları sayesinde Mars’ta koloni kuracak