Çernobil patlaması yeniden yaşanabilir mi: Kötü haberler geldi

Rusya küçük atom bombası

Çernobil patlaması yeniden yaşanabilir iddiaları ortalığı karıştırdı. Peki gerçekten de böyle bir şey mümkün mü? Hadi gelin konuyla ilgili bütün detaylara birlikte göz atalım.

Sovyetler Birliği döneminde gerçekleşen Çernobil faciası tüm dünyayı derinden etkiledi. Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti içerisinde yaşanan bu felaket birçok ülkeye yayıldı. 4 numaralı reaktörde yaşanan patlama ile birlikte bölge yaşanması imkansız hale geldi.

Günümüzde bile bu patlamanın etkileri devam ediyor. Özellikle canlı yaşamına derinden yara açtığını söyleyebiliriz. 35 yıllık süre boyunca nükleer közler bu yarayı daha fazla derinleştirdi. Şimdi ise bilim insanları yepyeni bir hareket tespit etti. Erişilemeyen bir odada radyasyon reaksiyonu ortaya çıktı.

Çernobil patlaması yeniden endişe yaratıyor

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre Çernobil nükleer santralinin 4 numaralı reaktörü bu aralar aktif olmaya başladı. Nötron aktivitesi olarak ortaya çıkan bu hareketlilik közlerin olduğu yere yakın bir noktada diyebiliriz.

Çernobil patlaması yeniden

Bilim insanları her ne kadar şimdilik bir problem olmadığını söylese bile yeterli seviyede nükleer aktivitenin sorun yaratacağını düşünüyor. Yağmur damlaları nükleer aktiviteye neden olsa bile yine de tek başına yeterli değil. Bu nedenle düzenli olarak kontrol edilmeleri gerekiyor.

Rusya’da nükleer patlama sonrası radyasyon korkusu yaşanıyor

Kendi kendini ortadan kaldırabilme gücüne sahip olan bu aktivite büyük bir tehlike yaratıyor. Bilim insanları bu nedenle gözlemleme aşamasını devam ettirmek istiyor. Fakat ilerleyen süreçte hareket artarsa yeni bir patlama yaşanabilir. Umuyoruz ki bir çevre felaketi yaşanmadan bu iş halledilir.