Çentikli tasarım mı, delikli ekran tasarımı mı?

çentikli ekran

#İŞBİRLİĞİ

Son dönemde akıllı telefon sektöründe tasarım anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor. Peki hangisi daha popüler olacak? Çentikli tasarım mı yoksa delikli ekran tasarımı mı? İşte yanıtı.

2017 akıllı telefon sektörü için kritik bir yıl oldu. Çünkü sektördeki tasarım farklılıkları ilk olarak 2017’de ortaya çıktı. Android’in kurucu ortaklarından biri olan Andy Rubin, ilk çentikli telefonu tasarladı. Evet, ilk çentikli telefon Apple tarafından değil, Essential tarafından üretildi. Tabi ki Essential Phone sınırlı bir bölgede satışa sunulduğu ve pek de bilinen bir marka olmadığı için biraz geri planda kaldı.

Aynı yıl Samsung, Infinity Display ismini verdiği tasarım çizgisiyle karşımıza çıktı. Çerçevelerin iyiden iyiye inceldiği bu tasarım çizgisi, artan ekran gövde oranı ile dikkat çekmeyi başarmıştı.

Yılın sonlarında doğru LG; Full Vision, Apple ise çentikli tasarımla farklı bir çizgiye geçiş yaptı. Bu farklı tasarımlar içerisinde en çok tutulan ise çentikli tasarım çizgisi oldu.

essential phone

2018 çentikli telefonların yılı oldu

Özellikle Apple’ın kullandığı geniş çentik tasarımı, 2018’de hayli popüler oldu. Samsung ve Sony haricinde hemen hemen bütün üreticiler çentikli tasarıma sahip modellerini satışa sundular.

Samsung ise kendi Infinity Display tasarımını sahiplenerek, her fırsatta Apple’ın çentikli tasarımına göndermelerde bulunan reklamlarla karşımıza çıktı.

Fakat 2018’de uçtan uca ekran tasarımına sahip modellerin satışa sunulması, Samsung’ın Infinity Display tasarımını gölgede bıraktı. Özellikle Xiaomi, Oppo ve Vivo gibi Çinli üreticilerin çift ekranlı ve kızaklı kamera sistemine sahip modelleri, sektördeki tasarım kavramını yeniden şekillendirdi.

Sektördeki değişime ayak uydurmak isteyen Samsung, 2019’da satışa sunacağı modellerde farklı bir tasarım çizgisi kullanmaya karar verdi. Güney Koreli teknoloji devi Infinity-O ismini verdiği delikli ekran tasarımını ilk olarak yeni S serisi modellerinde kullanmayı planlıyordu.

Fakat bazı Çinli üreticilerin de benzer tasarım çizgisine sahip modeller için tarih vermesi, Samsung’un planlarını bozdu. Bu tasarıma sahip ilk modeli üreten isim olmak isteyen Güney Koreli şirket, Infinity-O tasarımını ilk olarak orta segment modellerinde kullanmak zorunda kaldı.

samsubg

Samsung’un ardından Huawei ve Honor gibi isimler de delikli ekran tasarımına sahip modellerini tanıttılar. Görünen o ki bu tasarım çizgisi 2019’da daha çok modelde karşımıza çıkacak.

Delikli ekran tasarımı trend oluyor

Önümüzdeki Mobil Dünya Kongresi’nde Nokia’nın da delikli ekran tasarımına sahip bir model tanıtacağı kesinleşmiş durumda. Muhtemelen Xiaomi, Oppo, Vivo ve ZTE gibi Çinli üreticiler de 2019 içerisinde delikli ekran tasarımına sahip modellerle karşımıza çıkacaklardır.

Kısaca özetlemek gerekirse, çentikli ekran tasarımının yerini delikli ekran tasarımının aldığını söylemek, yanlış olmaz.

Peki hangisi daha iyi? Çentikli ekran ile delikli ekran arasında ne fark var? Öncelikli olarak şunu söyleyebiliriz. Delikli ekran tasarımında ekran gövde oranı daha fazla. Çentikli ekranlı modellerde genelde çerçeveler biraz daha kalın ve çentik alanı geniş oluyordu.

Delikli ekranlı modellerde ise sadece kamera için bir delik mevcut. Doğal olarak çerçeveler de daha ince. Peki bu tasarımın hiç mi dezavantajı yok? Aslında var.

delikli ekran

Öncelikli olarak ekran maliyeti bir tık daha artmış oluyor. Sonuçta delikli ekran üretmek biraz daha meşakkatli bir iş. İkinci olarak da FaceID için kullanılan sensorler bu tasarımda yer almıyor. Yani delikli tasarıma sahip bir modelde FaceID tarzında üç boyutlu yüz haritası çıkaran bir sistem kullanmak pek de mümkün değil.

Sonuç olarak 2019’da bu tarz modelleri daha sık göreceğimizi söyleyebiliriz. Çentikli tasarım çizgisinde ısrarcı olacak tek isim ise muhtemelen Apple olacaktır. Malum, Cupertino merkezli şirket FaceID özelliğinden bir çırpıda vazgeçmek istemeyecektir.

Apple rakipleri karşısında ezilmeye devam ediyor