CAPSTONE uydusu karanlıkta kayboldu

NASA yeni uydular

NASA, 4 Temmuz’da Dünya’nın yörüngesinden ayrılan küçük bir uydu olan CAPSTONE ile bağlantısını kaybetti.

CAPSTONE uydusu karanlıkta kayboldu. CAPSTONE, sadece 55 pound ağırlığında bir küp uydu ve NASA’nın 50 yıldan uzun bir süredir ilk kez insanları Ay yüzeyine geri getirme planının bir parçası olarak Ay’a gidiyor.

NASA korkutucu bir problemle karşı karşıya

Küçük uydu, bir Electron roket otobüsünden konuşlandırıldıktan ve Dünya’nın yörüngesinden çıktıktan kısa bir süre sonra 4 Temmuz’da mühendislerle iletişimi kesti. Bir NASA sözcüsü Space.com’a, ekibin CAPSTONE için sağlam yörünge bilgilerine sahip olduğunu ve işleyicilerin küpsat ile yeniden temas kurmaya çalıştıklarını söyledi.

NASA, Artemis 1 Ay görevi için tarih verdi!

Sözcü siteye verdiği demeçte, “Gerekirse, görevin ayrılma sonrası yörünge düzeltme manevrasını birkaç gün geciktirmeye yetecek kadar yakıtı var” dedi.

CAPSTONE uydusu karanlıkta kayboldu

CAPSTONE, bir Roket Laboratuvarı Elektron güçlendiricisinde yörüngede hız oluşturmak için altı gün harcadı ve nihayet dün Ay’a giden bir yola konuşlandırıldı. Plan, CAPSTONE’ın 13 Kasım’da Ay’ın etrafında doğrusal bir hale yörüngesine girmesi ve NASA’nın Artemis görevi için bir test görevi görmesi. Artemis ile NASA, Ay’ın yörüngesine, Ay’dan gelen ziyaretçiler için kalıcı bir yüzer üs olarak hizmet veren, yaşam alanları ve bir laboratuvar ile tamamlanan Lunar Gateway adlı bir uzay istasyonu kurmayı planlıyor.

nasa maven 2

NASA, Artemis 1 görevini 23 Ağustos ile 6 Eylül arasında, Ay’ın yörüngesinde dolaşacak ve yolculuğun insan vücudunu nasıl etkileyebileceği hakkında veri sağlayacak insansız bir Orion modülünün konuşlandırılmasıyla başlatmayı planlıyor. Bundan sonra, ay uydusu için dört astronot havalanacak. Son olarak, 2025’ten bir süre sonra NASA, insanları tekrar Ay’a göndermeyi planlıyor.

Redmi Note 11 Pro+ 5G: Akıcı ekran ve yıldırım gibi hızlı şarj!