İran uydusu yörüngeye giremeden başarısız oldu!

İran uydusu

Büyük bir merak uyandıran İran uydusu başarılı olacağı yönünde tahminlere sahipti. Ancak ne yazık ki işler hesaplandığı gibi gitmedi. İşte İran tarafından geliştirilen uydu ile ilgili haberimizin detayları.

Dünya ülkelerinin gelişmişliğinin bir göstergesi de uzay ile ilgili yapılan projelerdir. Bazı ülkeler kendilerini bu alanda gösterme fırsatı bulunmasa bile başka projelere imza atıyor. Bu aralar isminden sıklıkla bahsettiren İran da bu ülkelerden bir tanesi ancak ülkenin son zamanlardaki uzay çalışmaları biraz aksi yönde devam ediyor.

İran uydusu yeterli hıza ulaşamadı

Bundan kısa bir süre önce İran’ın uzay çalışmalarında bir aksaklık daha oluştu. Birkaç gün önce Imam Khomeini Uzay Merkezi’nden bir uydu fırlatan İran, uydunun yörüngeye girmesi için büyük çaba harcadı. Fırlatmanın gerçekleştirildiği bölgenin yerel saatine göre 19.15’te Simorgh roketiyle fırlatılan Zafar 1 uydusu, yörüngeye girme konusunda başarısız oldu.

İran uydusu dustu

Böyle bir sonuç ortaya çıkınca iletişim uydusu fırlatma girişimi ertelenmek zorunda kaldı. Devlet kanalına konuşan Savunma Bakanı Ahmad Hosseini, başarısızlığın son aşamadaki hız yetersizliğinden kaynaklandığını ifade etti. Savunma Bakanı, “Taşıyıcı roketin 1. aşama ve 2. aşama motorları tam olarak olması gerektiği gibi çalıştı. Uydu, taşıyıcıdan başarıyla ayrıldı ancak izlediği yolun sonunda yörüngeye girmesine yetecek seviyede bir hıza ulaşamadı.” diyerek problemi özetlemiş oldu.

İran Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Mohammad Javad Azari Jahromi, olayla ilgili yaptığı açıklamalarda başarısızlığa rağmen umutlu olduklarını söyledi.

SpaceX 60 Starlink uydusu gönderdi