Bulut bilişim altyapısı için şirketler ne kadar harcıyor?

Bulut bilişim altyapısı

Sanayi ve alanı dijital hale gelmeye devam ederken şirketlerin 2019 yılında dünya çapında bulut bilişim altyapısı hizmetleri için ne kadar harcadığı raporlandı. Bu rapora göre, 2019 yılında bulut bilişim için toplam 107 milyar dolar hibe edildi.

Yapılan açıklamalarda 2019 yılındaki harcamaların bir önceki yıla göre %37 oranında arttığı ifade edildi. Ayrıca bu 107 milyar doların üçte biri, Amazon’un bulut bilişim bölümü AWS’ye gitti. Altyapı (IaaS), sunucular, depolama tarzı bulut tabanlı hizmetlere yatırım artış gösterdi. Canalys’teki uzmanlar, gerçekleşen artışların yaklaşık 5 yıl içinde de devam etmesini öngörüyor. Yapılan tahminlerde 2024 yılında bulut altyapı hizmetlerine için toplam 284 milyar dolar harcanacağı ifade edildi.

Bulut bilişim altyapısı en önemli konular arasında

Kuruluşun baş analisti Alastair Edwards, bulut bilişim altyapısı ile ilgili yatırımlardaki bu artışın nedenini açıkladı. Teknoloji alanında hizmet veren kuruluşların, finansal hizmetlerden sağlık sektörüne kadar, artık teknoloji sağlayan şirketlere dönüşme çabası buradaki en önemli faktör.

Bulut bilişim altyapısı harcama

Birçok kuruluşun çoklu bulut ve hibrit IT modellerinin bir kombinasyonunu kullandığı ifade edildi. Ayrıca bulut hizmet sağlayıcılar ile değişik türdeki iş yükü için gereken farklı bilişim işletim ortamlarının gücü üzerinde de duruluyor.

AWS bulut altyapısı harcamaları 2019 yılında 34,6 milyar dolarken, bu rakam 2018’de 25,4 milyara çıktı. Amazon’un bulut bilişimdeki piyasa payı %32,7’den %34,6’ya yükseldi. Ayrıca harcama konusunda ikinci sırada 18,1 milyar dolarla Microsoft Azure yer aldı.

YouTube Music müzik arşivi yüklemeye izin veriyor