Bulut Depolama ve Yedekleme Servisleri Mercek Altında

Bulut Bilişim

#İŞBİRLİĞİ

Bulut bilişim çözümleri sıklıkla kullandığımız uygulamalarımızı sanal ortama taşıyarak, internetin bulunduğu her noktadan erişiminize açılmasını sağlıyor.

Bulut bilişim ve sanallaştırma çözümleri kurumsal alanda ciddi donanım maliyetlerini ortadan kaldırmakla birlikte daha esnek sistemlerin kullanılmasına olanak sağlıyor. Donanım arızaları gibi problemlerden etkilenmeyen bulut bilişim sistemlerinde, kullanıcılar problemleri hissetmeden günlük işlemlerine devam edebiliyor.

Bulut bilişim çözümleri KOBİ’ler açısından bakıldığın son dönemde oldukça zacip ve makul seçenekler sunuyorlar. Bulut bilişim çözümleri kullanım kolaylığı, ölçeklenebilirlik, riskin azaltılması, güvenilirlik, düşük maliyet açısında bir çok avantajı da beraberinde getirmekte. Mobil dünyadaki gelişmelerle  kendi cihazını getir (BYOD) gibi yükselen trendler, işletmeler için verilerin online olarak depolanabilmesinin kapılarını açıyor. Küçük ve orta büyüklükteki işletmeler için birçok farklı seçenek sunan bulut bilişim çözümleri sayesinde farklı platformlar kullanarak iş akışı sağlanabiliyor. Verilerini kolayca depolayıp kullanabileceğiniz bulut bilişim çözümlerini sizler için derledik.

Google Drive

Teknoloji devi Google’ın sunduğu Drive hizmeti, dosya paylaşımı ve Google Docs entegrasyonu sayesinde PC, Mac, Linux ve Chrome işletim sistemlerinin yanı sıra, Android ve iOs mobil platformlarında da çalışabiliyor. Google her ne kadar bulut bilişime geç giriş yapsa da kolay kullanım ve zengin içeriği sayesinde öne çıkmayı başarıyor. Gmail ve Google+ entegrasyonuna sahip olan Google Drive üzerinde fotoğraftan, dokumana kadar birçok veriyi tutabilir ve istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz. Google Drive ilk etapta 15GB’lık ücretsiz depoma alanı sunuyor ve bu alan aylık ödemelerle 16TB’a kadar yükseltilebiliyor. 100GB depolama alanı 4.99 dolardan başlarken, 16 TB’lık alanın aylık ücreti 799.99 dolar.

Dropbox

Dropbox, kullanıcıların en yakından tanıdığı bulut depolama servisi olarak adlandırabiliriz. Californiya merkezli şirket, 2GB bulut depolama alanı sunuyor. PC, Mac ve Linux işletim sistemleriyle kullanılabilen Dropbox, Android, iOs, Blackberry ve Kindle üzerinden kullanılabiliyor. Profesyonel kullanım için 100GB ve üzeri seçenekler sunan Dropbox aylık 9.99 dolardan, 5 kullanıcıya kadar destekleyen iş paketi ise aylık 15 dolardan ücretlendiriyor.Cloud-Storage

Amazon Glacier

Amazon Web hizmetlerinin sunduğu bulut bilişim çözümü olan Amazon Glacier, diğer bulut depolama çözümlerinden farklı bir yapıya sahip. Uzun dönemli veri depola için geliştirilen servis, 1GB başına aylık 0.01 dolar ücretlendirme yapıyor. Basit depolama sistemlerinden bile daha ucuz hizmet veren Amazon Glacier, stabil ve ucuz veri arşivleme ve yedek alma özellikleri sunuyor. Sürekli olarak erişemediğiniz veriler için günlük belli kullanım süreleri mevcut. Kullanım ihtiyacınıza göre depolama alanını arttırabileceğiniz serviste 10TB’lık kullanım için aylık 10 dolar ödeme yapıyorsunuz. Amazon’un bulut bilişime farklı bir bakış açısı kazandırdığı bu hizmet bölgelere göre ve veri alış veriş miktarına göre farklı ücretlendirmeler yapabiliyor.

Box

Kişisel kullanım, işletmeler ve kurumsal BT için dosya paylaşımı ve içerik yönetim hizmetleri sunana Box, freemium iş modelini benimsemiş bir firma. Kişisel kullanım için 10GB ücretsiz alan sunan Box, masaüstü senkronizasyonu, mobil erişim, Office entegrasyonu, dosya düzenleme fonksiyonu ve arama özelliğine sahip. Başlangıç paketiyle birlikte içeriği zenginleşen Box, aylık 5 dolar karşılığında maksimum 10 kullanıcıya, 100GB bulut depolama alanı ve 2GB dosya boyut limiti sunuyor. İş hizmetinde aylık 15 dolar karşılığında minimum 3 kullanıcıya 1TB kullanım alanı ve 5GB dosya boyut sınırı, Kurumsal kullanımdaysa aylık 35 dolar karşılığında belirlediğiniz kullanıcı sayısına sınırsız depolama alanı ve 5GB dosya boyut limiti veriyor. Kurumsal kullanım için özel olarak tasarlanan yapısıyla dikkat çeken Box, yetkilendirme, kullanıcı yönetimi, özelleştirilmiş admin yönetimi ve daha birçok kişiselleştirilebilir özelliğe sahip. Diğer bulut sistemlerinde olduğu gibi birçok sistemle uyumlu çalışabilen Box, OpenBox uygulaması sayesinde mobil platformlarda da kullanılabiliyor.

Microsoft SkyDrive

Microsoft’un bulut bilişime yönelik sunduğu SkyDrive, kullanıcılara tarayıcı üzerinden ya da yerel disk üzerinden dosya yükleme imkanı sunuyor. Sadece Microsoft destekli cihazlara hizmet vermekle kalmayan SkyDrive, Mac, iOs, Android, Pc, Windows Phone ve Xbox 360 üzerinden kullanılabiliyor. Ofis dokümanlarına rahatlıkla ulaşıp düzenleme yapabildiğiniz sistemde, ücretsiz Office Web Apps hizmeti sunuluyor. Microsoft Office hizmetlerinin birçoğundan faydalanmanızı sağlayan SkyDrive, 7GB ücretsiz kullanım alanı sunuyor. SkyDrive’da 50GB’lk bulut depolama alanı için  aylık  25 dolar, 100GB’lık için 50 dolar ve 200GB’lık bulut depolama alanı için 100 dolar ücret ödemeniz gerekiyor. İstediğiniz cihazdan kolayca bağlanıp fotoğraf, video, doküman ve yedeklerinizi tutabileceğiniz SkyDrive, 235farklı doküman tipine destek veriyor.

Mozy

Online veri yedekleme hizmeti sunana Mozy, EMC tarafından geliştirilmiştir. Windows ve Mac kullanıcıları hizmet sunan Mozy sayesinde, bulut depolama alanına ister sürekli olarak yedekleme, isterseniz istediğiniz zaman yedekleme, isterseniz de belirli bir takvime göre yedekleme yapabiliyorsunuz. Hem kişisel kullanım hem de kurumsal kullanım için tercih edebileceğiniz Mozy, kullanıcılarına aşamalı yedekleme ve kişisel verilerinizin korunması için kişisel şifreleme anahtarı gibi özellikler sunuyor. Aylık ve yıllık ödeme planları oluşturabileceğiniz sistemde, 10GB’dan 1TB’a kadar işyerlerine yönelik bulut depolama alanı kullanabilirsiniz. Mozy’nin bulut işletmelere yönelik depolama çözümünde kullanıcı sınırı bulunmuyor.

Yandex Disk

Rus arama motoru Yandex’in buut depolama çözümü Yandex Disk, Windows, Mac Os, Windows RT, iOs, Android ve Windows Phone platformlarında kullanılabiliyor. Mobil belge tarayıcısı özelliğine sahip olan Yandex Disk akıllı telefon ve tablet aracılığıyla önemli belgelerin kopyasını Yandex Disk uygularsıyla almanızı sağlıyor. 10GB ücretsiz bulut depolama alanı sunana Yandex Disk, 10GB üzerine 2 ay ücretsiz olmak üzere yıllık 10 dolar aylık 1 dolar, 100GB üzerine yıllık 50 dolar aylık 5 dolar ve 1TB üzerine yıllık 300 dolar aylık 30 dolar ücretle hizmet sunuyor. Yandex Diskte Türkçe, İngilizce ve Rusça dil seçenekleri mevcut. Sınırsız paylaşım sunan Yandex Disk üzerinde depoladığınız veri, belge, fotoğraf ve videoyu her platformda kolaylıkla paylaşabilirsiniz.