Boeing Starliner Projesini Çöpe Atabilir

Boeing Starliner uzay aracı

Boeing, daha ilk gerçek görevinde yarı yolda kolan Starliner uzay aracından umudu kesip, milyarca dolar harcadığı projeyi komple çöpe atabilir.

Geliştirdiği uzay mekikleri ile SpaceX ve Blue Origin gibi şirketlere rakip olmayı hedefleyen havacılık şirketi Boeing, haziran ayında bu hayali gerçeğe dönüştürmeye çok yaklaştı. Boeing’in uzun süredir üzerinde çalıştığı uzay mekiği Starliner, 6 Haziran’da Uluslararası Uzay İstasyonu’na yolculuğunu başarıyla tamamladı ve taşıdığı iki astronotu alçak Dünya yörüngesindeki görev yerlerine ulaştırdı. Boeing, yıllardır verdiği emeklerin ve milyarlarca dolarlık yatırımının karşılığını sonunda alacaktı…

Ta ki Starliner’ın geri dönüşü için hazırlıklar yapılmaya başlanana kadar. NASA geri dönüş için testleri yürütmeye başladığında, Starliner’ı geri dönmeye uygun durumda olmadığını fark etti. Aradan geçen üç ayda Starliner’ı dönüşe uygun hale getirmek için elinden geleni yapan NASA, sonunda geçtiğimiz hafta havlu attı ve Starliner’ın götürdüğü astronotları geri getiremeyecek durumda olduğunu kabul etti. Dahası, Boeing’in uzay mekiği yüzünden ISS’te aylarca mahsur kalan astronotları, SpaceX’in uzay mekiği “kurtaracaktı”.

Boeing’in uzay yarışına dahil olma hayaliyle yola çıktığı bu macera, son yılların en büyük fiyaskolarından birine dönüştü. Boeing’i ciddi anlamda prestij kaybettiren bu kriz, şirketin uzay araçlarına olan güveni de sarstı. Öyle ki bu proje topyekün çöpe gidebilir.

SpaceX

Bu hafta Boeing yöneticilerine, Starliner projesinin yaşanan bu aksiliğe rağmen devam edip etmeyeceği soruldu. Boeing yöneticisinin, bu soruya kaçak cevap vermesi dikkatten kaçmadı. Eğer söylentilerin arkasında bir gerçeklik payı olmasaydı, Boeing yöneticisi kesinlikle böyle bir durumun söz konusu olmadığını söyler ve bu proje konusundaki kararlılıklarını vurgulardı. Ama öyle olmadı. Boeing yöneticisi bu yönde bir demeç vermekten kaçındı. Bu da şirketin gerçekten 1.6 milyar dolar harcadığı bu projeden tamamen vazgeçmek zorunda kalabileceğini gösterdi.

Bu da yetmezmiş gibi şimdi Boeing’in NASA’daki diğer projeleri de gözden geçiriliyor. NASA’nın Ay’a düzenleyeceği uçuşta kullanılacak SLS’in belli başlı kısımları da Boeing tarafından üretiliyordu. Şimdi ortaya çıkan yeni raporlar, Boeing’in bu projelerde de hem takvimin çok gerisinde olduğunu, hem de bütçesini şimdiden aştığını gösteriyor.

Amazon Prime Gaming, İki Yüzüklerin Efendisi Oyununu Ücretsiz Veriyor