Rusya NASA için uzay gemisi inşa edecek

rusya nasa

ABD ve Rusya arasında büyük bir askeri ve ticari gerginlik yaşanıyor. Ama iki ülke uzay konusunda işbirliği yapmaya devam ediyor. Rusya NASA için yeni Soyuz uzay gemileri inşaa etmeye başladığını duyurdu.

NASA, SpaceX, Boeing ve BlueOrigin firmalarına sipariş ettiği astronot taşıyabilecek uzay gemilerinin birkaç sene daha hizmete giremeyeceğini hesap edince soluğu Rusya’da aldı.

Rusya NASA için uzay gemisi kiralayarak para kazanıyor

Uzay mekikleri emekliye ayrıldığından beri Uluslararası Uzay İstayonu’na Rus Soyuz mekikleri ile astronot taşıyan NASA, Rusya’dan yeni Soyuz gemileri inşa etmesini istedi.

Önümüzdeki iki sene için uzaya astronot taşıma ve indirme görevlerinin çık sıklaşacağını bildiren NASA, yedek soyuz gemilerine ihtiyaç duyacak.

Öte yandan NASA, bakım ücretleri çok pahalı olduğu için emekliye ayırdığı uzay mekiklerinin yerine Rusya’dan Soyuz gemilerini kiralamıştı. Ancak Rusya’ya ödenen hizmet bedeli de bir süredir NASA’nın gözüne batıyor.

Üstelik, uzaya çıkmak ve inmek konusunda tamamen Rusya’ya bağımlı olan NASA ve ABD bu stratejik zayıflıktan da son derece rahatsız.

Diablo Immortal için yeni oynanış videosu

Dahası, şu anda dünyada uzaya insan çıkartıp indirebilen tek devletin Rusya olması da ABD’nin uzay yarışında Rusya’nın çok gerisinde kaldığı izlenimini doğuruyor.

Dolayısıyla NASA’nın ABD’li şirketlere insanlı uzay araçlarının testlerini bir an önce bitirmeleri için baskı yaptığı da biliniyor.

rusya nasa