Google’ın Başı Belada; Önemli Bir Davayı Kaybetti

Google Uygulaması Yeni Tasarımıyla

Google önümüzdeki dönemde başını çok ağrıtabilecek bir davayı kaybetti. Mahkeme, şirketin arama motoru alanında tekel kurduğunu kabul etti.

Bu hafta Amerikalı teknoloji şirketleri hiç de iyi geçmiyor. Bildiğiniz gibi bu hafta ABD borsasında büyük bir düşüş yaşandı ve bu düşüşten en çok etkilenenler de teknoloji şirketleri oldu. Alphabet, Apple, Microsoft gibi şirketler bir günde yüzde 6, yüzde 7 değer kaybetti. Haftaya böylesine kötü bir başlangıç yapan Google, dün önemli bir darbe daha yedi. Bir süredir görülmekte olan tekelcilik karşıtı davada, Amerikan internet devi haksız bulundu. Mahkeme, şirketin arama motoru pazarında tekel oluşturduğunu ve rakiplerine karşı haksız üstünlük kurduğunu kabul etti.

Amerikan Adalet Bakanlığı’nın Google’a karşı kazandığı bu dava, sadece Amerikalı internet devi için değil, kendi pazarlarında tekel kurmakla suçlanan diğer teknoloji devleri için de ciddi sonuçlar doğurabilir.

Google arama sonuçlarına reklam

Google’ın kendi arama motorunu sadece Chrome’da değil, Mozilla Firefox ve Opera gibi alternatif internet tarayıcılarında da varsayılan arama motoru yapması, daha da önemlisi bunun içinde Mozilla ve Opera’ya para ödemesi, şirketin bu davayı kaybetmesinde önemli bir rol oynadı. Çünkü mahkeme, şirketin ekonomik gücünü kullanarak rakiplerine karşı haksız bir üstünlük kurduğuna kanaat getirdi. Gerçekten de bugün Bing ya da DuckDuckGo gibi alternatif arama motorları, eşit şartlarda yarışa başlamıyor. İnternet kullanıcıları, daha internet tarayıcılarını kurdukları andan itibaren Google ile tanışıyor ve buradan devam ediyor. Bu yüzden şirketin tekel kurmakla suçlanması çok da şaşırtıcı değil.

Amazon Prime Bu Ay 22 Oyunu Ücretsiz Verecek