Bitcoin ile 300 milyon dolar akladı

bitcoin ile 300 milyon

Dijital paraların yasa dışı işlemler için nasıl kullanıldığına dair ilginç bir örnek, ABD’deki bir davada ortaya çıktı. Ohio eyaletinde Larry Harmon isimli bir ABD vatandaşı Bitcoin ile 300 milyon dolar uyuşturucu parası akladı ancak polisten kaçamadı ve tutuklandı.

Harmon’un dark-net üzerinde kurduğu web sitesinde, uyuşturucu satışından elde edilen paralar, uygun komisyonlarla Bitcoin’e dönüştürülüyordu. Sahte e-ticaret siteleri üzerinden gelmiş gibi gösterilen ve sahte faturalarla da sisteme sokulan paralar böylece aklanmış oluyordu.

Bitcoin ile 300 milyon doları akladı, yakalanmasa milyar dolarlara ulaşacaktı

Harmon’ın 2014 ve 2017 arasında bu yöntemle 300 milyon dolar akladığını tespit eden ABD güvenlik güçleri bu mekanizmayı çözene kadar büyük mesai harcadılar. Harmon’un akladığı paradan aldığı komisyonla onlarca milyon dolarlık bir servet yaptığı düşünülüyor. Ancak bu komisyonlar da Bitcoin olarak saklandığı için tespit edilemiyor.

Şimdi mahkeme Harmon’ı suçlu bulursa, ne ceza alacağı henüz belli değil ancak Harmon hem uyuşturucu ticareti, hem para aklamak hem de vergi kaçırmak suçlarından yargılanacak. ABD’de lisanssız şekilde para aktarma işi yapmanın cezası bile 5 yıldan başlıyor.

Ancak bu davanın önemli, Bitcoin ile her türlü yasa dışı operasyonu gizlice yapabileceğini düşünen organizasyonların yanıldığını ispat etmek için önemli. ABD Federal Soruşturma Bürosu bu dava ile Bitcoin’i yasa dışı işlemler için kullanmak niyetindekilere de bir mesaj verdiklerini vurguluyor.

Jeff Bezos roket motoru fabrikası açıyor

Yine de Dark-Net üzerinde, Harmon’un para aklama sisteminden çok daha gizli ve dikkatli çalışan organizasyonlar olduğu bir gerçek. Güvenlik güçlerinin bu yapıları çökertmek için çalıştığı ancak sorumlu isimlere ulaşamadıkları da biliniyor. Fakat, tüm bu olayların merkezinde çok önemli bir detay var: Kripto paralar.

bitcoin ile 300 milyon