Tıp dünyasında en çok düşündüren sorulardan birisi de hiç şüphesiz insandan insana kafa nakli olup olmaması. Bazıları bunun mümkün olduğunu düşünürken bazıları ise imkansız olarak görüyor. Ancak bilim insanları bunun için tarih verdiler bile. İşte haberimizin detayları.
Fütüristik kitaplarda da çok geçen insandan insana kafa nakli şimdiye kadar hiç yapılmadı. 2030 yılına kadar bunun başarılabileceğini düşünen bilim insanları, oldukça iddialı. Hull Üniversitesi Eğitim Hastaneleri’nde eskiden klinik beyin cerrahı olan Bruce Mathew, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
İnsandan insana kafa nakli omurilik ile mümkün
Günümüz bilim insanlarının düşüncesi aslında diğerlerinden biraz farklı daha önceki bilim insanları kafadan kafaya nakil için omurilik taşınmasını gerekli görmezken şimdiki bilim insanları bunu gerekli görüyor.
Mathew’e göre, cerrahlar yalnızca kafanın tamamını değil, bütün omuriliği de taşıma için kullanacaklar. 63 yaşındaki eski cerrah, sinir cerrahisi, robotik ve kök hücre nakli sayesinde omurilik naklinin mümkün olduğunu düşünüyor. Günümüzün bazı bilim insanları, insan kafası ile omurilik arasındaki bağlantının mutlaka korunması gerektiğini düşünüyor.
Kafa nakli için yapılan deneyler başarılı olursa muhtemelen ölümsüzlüğün de önü açılmış olacak. Bu nedenle bilim insanlarının daha temkinli yaklaşması gerekiyor. Ayrıca, omurilik hasarları için bu metodun kullanılamayacağını söyleyen eski cerrah, dejeneratif kas hastalıkları için yöntemin güvenilir olduğunu ifade etti. Peki sizce de kafadan kafaya nakil mümkün mü?