Bilgisayar fiyatları sessiz sedasız artıyor!

Nokia laptop

Madenciliğin bitmesiyle birlikte ekran kartı fiyatları düşerken, dizüstü PC fiyatları ilginç bir şekilde artmaya başladı. Peki bu durum ne kadar devam edecek? İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Bilgisayar fiyatları sessiz sedasız artıyor! Bu durumun temel sebebi ise artarak devam eden çip sıkıntısı. Dünya üzerindeki çip tedarikinin büyük bir bölümünü Tayvan üstleniyor. Tayvan’ın ardından ise Çin geliyor.

Microsoft, AMD ve Intel işlemcili Surface Laptop 4'ü duyurdu

Bu açıdan bakıldığında sadece iki ülkenin dünyanın çip gereksinimini karşılaması pek de kolay değil. Özellikle söz konusu üst seviye çipler olduğunda üretim bandı çok daha sıkışık bir hal alıyor. Çünkü düşük nm teknolojilerine dayalı üretim süreçlerini işleyebilen fabrika sayısı bir eldeki parmak sayısını geçmiyor.

Hal böyle olunca, çip krizi de kaçınılmaz oluyor. Aynı şimdilerde yaşadığımız süreç gibi.

Samsung Display, dizüstü bilgisayarlar için 90Hz OLED ekran üretiyor

Bilgisayar fiyatları sessiz sedasız artıyor!

Kısa süre önce çip krizi yüzünden pek çok otomobil üreticisinin belli aralıklarla üretime ara verdiğini duymuştuk. Şimdi ise bu sıkıntı PC tarafını da etkisi altına almış durumda. Pek çok PC üreticisi özellikle güçlü bir PC üretirken, büyük sıkıntılar çekiyor. Hem işlemci, hem de ekran kartı tarafında kullanılan çipler üst seviye olduğu için üretiminde problemler ortaya çıkıyor.

surface laptop go 1

Bu problemlerin kısa sürede çözülmesi beklenmiyor. Çünkü ileri seviye çip üretebilecek fabrika sayısı çok kısıtlı. Benzer sebeplerden ötürü bilgisayar fiyatlarının da ikiye katlanması bekleniyor.

Eğer yakın zamanda yüksek donanıma sahip bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız çok ertelememenizi tavsiye ederiz.

Samsung Galaxy S23’ün çıkış tarihi netleşiyor