Ay’da uzay istasyonu kurmak için önemli bir adım atılıyor

uzay istasyonu

NASA, bu ay Ay yörüngesine göndereceği CAPSTONE uydusu ile Ay’da uzay istasyonu kurmak için Ay yörüngesindeki rotasını belirleyecek.

NASA ve birlikte çalıştığı SpaceX ve Blue Origin gibi şirketler, önümüzdeki 10 yıl içinde Ay’a dönmek için sıkı bir çalışma yürütüyor. Ancak sadece Ay’a yeniden astronot göndermekle yetinmeyen NASA, aynı zamanda Ay’da bir uzay istasyonu kurmak için de çalışmalar yürütüyor. Bu alana önemli yatırımlar yapan Amerikan Uzay Ajansı, bu projesini hayata geçirmek için bu ay önemli bir adım atıyor.

Ay’da bir istasyon kurmak ve buraya insanları sorunsuz bir şekilde götürüp getirmek için Ay’a güvenli bir seyahat rotasının belirlenmesi ve Ay yörüngesinde gerekli manevraları yapabilecek uzay araçlarının geliştirilmesi gerekiyor. Bu ay Ay’a gönderilecek olan CAPSTONE uydusu, tam olarak bunların yapılması için gerekli verileri toplayacak.

NASA, insanlı ay iniş projesini 2025'e itti

Amerika merkezli Advanced Space tarafından geliştirilen 25 kilogramlık mini uydu CAPSTONE, ilk olarak Ay’ın kuzey kutbunun 76 bin kilometre uzağından geçtikten sonra güney kutbunun üstünden geçerken Ay ile olan mesafesi 3400 km’ye kadar düşecek. CAPSTONE, ay etrafındaki uçuşunu bir haftada tamamlayacak.

İlk olarak CAPSTONE ile test edilecek olan uçuş yörüngesinin, Ay’a iniş yapacak uzay araçları için en ideal yörünge olduğu belirtiliyor. Çünkü bu yörünge ile hem diğer seçeneklerden daha az yakıt harcanırken, hem de Dünya ile kurulan bağlantıda bir kesinti yaşanmıyor.

Dünya ve Ay arasındaki kilit bir noktaya yerleşecek olan CAPSTONE, bu kilit noktada oluşan Dünya’nın ve Ay’ın yerçekimi arasındaki denge sayesinde Ay’ın yörüngesinde rahatlıkla asılı kalacak. Gelecekte Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurulması halinde istasyon için de aynı yörünge takip edilecek.

Microsoft tablet pazarındaki etkisini artırıyor