Devlet destekli bilgisayar korsanlarının COVID-19 aşı verilerini çalma girişimleri düşündüğünüzden daha kapsamlı olabilir. Reuters’e göre, Hollanda gazetesi De Volkskrant’ın kaynakları, Rusya ve Çin’in Aralık ayında Avrupa İlaç Ajansına karşı siber saldırılar başlattığını söylüyor. İddiaya göre bu süreçte Avrupa aşı ve tedavileri için belgeler de alınmış.
Haberciler, Rus davetsiz misafirlerin bir aydan fazla bir süredir erişime sahip olduklarını ve Pfizer / BioNTech aşısının varış yerleri ile satın alma boyutlarıyla ilgilendiklerini söyledi. Çinlilerin 2020’nin ilk yarısında, salgının ilk aşamalarında saldırdığı, Rusya’nın ise o yıl izlediği bildirildi. EMA Aralık ayında bir ihlal açıklamıştı. Ancak suçluların ismini vermemiş veya belirli gerekçeler sunmamıştı. Teşkilat, bir adli soruşturmanın “devam ettiğini” yinelemekle birlikte, saldırılara kimin karıştığı konusunda yorum yapmayı reddetti. Rusya ve Çin geçmişte kanıta bakılmaksızın herhangi bir bilgisayar korsanlığı kampanyasını reddetti.
Rusya ve Çin’in dahil bu tarz olaylara dahil olması şaşırtıcı olmaz. Uzun süredir devlet destekli bilgisayar korsanlığı geçmişlerine sahipler. Her iki ülkenin de SARS-CoV-2 aşılarını (sırasıyla Sputnik-V ve SinoVac) ekonomik ve politik etki biçimleri olarak kullandıkları bilinmekte. Bu hamlelerinin arkasındaki kesin motivasyonları net olmasa da, ek aşı tedariki için çaresiz olan ülkeleri hedeflemek için EMA verilerini kullanabilirler. Eğer ddialar kanıtlanırsa ülkelerin aşı gündeminde neler yaşanacak bekleyip göreceğiz.
Uzmanlar normalleşme sürecini yerden yere vurdu: “Vaka sayılarında patlama yaşanabilir”