Uzmanlar normalleşme sürecini yerden yere vurdu: “Vaka sayılarında patlama yaşanabilir”

koronavirüs Hindistan'da rekor ölüm

Enfeksiyon alanında çalışan uzmanlar normalleşme sürecini adeta yerden yere vurdu. Durumun kritik olduğunu düşünüyorlar. Hadi gelin detaylara birlikte bakalım.

Uzmanlar normalleşme sürecini değerlendirirken genellikle pek olumlu konuşmuyor. Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan tarafından yapılan açıklamalar bunun en bariz örnekleri içerisinde yer alıyor. Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda vatandaşların ve işyerlerinin gerekli önlemlere uymadığını ifade etti.

Dünya genelinde koronavirüs salgını düşüş eğiliminde diyebiliriz. Türkiye’de de benzer şekilde bir miktar düşüş eğilimi gösterdi. Fakat özellikle son birkaç gündür yeniden yükselişe geçmeye başladı. Bunun en büyük nedenlerinden birisi de mutasyonlu virüsün hemen yayılma avantajına sahip olması.

Vaka sayılarında ciddi artışlar görülebilir

Ceyhan tarafından yapılan açıklamalarda, “Görünen o ki ne vatandaş ne iş yerleri önerilere uymuyor. Ya uymalarını sağlayacağız ya da İstanbul başta olmak üzere yeni vaka artışlarına hazırlıklı olacağız” ifadelerine yer verdi.

uzmanlar normalleşme sürecini

Türkiye’de çalışan diğer enfeksiyon hastalıkları uzmanları benzer yorumlarda bulunuyor. Kontrollü bir şekilde normalleşme dönemine girilmediği ve bunun çok sert yanıtlarının olacağını ifade etti. Özellikle de çok yüksek riskli illerden daha az riskli şehirlere doğru göç başladığını söylüyorlar. Bu durumda mutasyon daha hızlı bir şekilde yayılabiliyor.

6 Mart vaka sayısı açıklandı! İşte rakamlar

Aşı ile birlikte insanların daha büyük bir güvenle dolaştığı söyleniyor. Fakat yapılan araştırmalarda aslında aşının yüzde 100 seviyesinde koruma sağlamadığı söyleniyor. Her geçen gün vaka sayılarının artması problemi ile karşılaşabiliriz. Bu durum büyük endişe yaratıyor. Peki sizce normalleşme kararı vermek için henüz erken miydi?