iPhone X firmaları zarar ettiriyor

iphone x 1

Apple geçtiğimiz yıl Kasım ayında premium olarak nitelendirdiği iPhone X’i satışa sunmuştu. Cupertino merkezli şirketin uçtan uca OLED ekran ile donattığı, True Depth destekli FaceID özelliği ile zenginleştirdiği iPhone X, 999 dolarlık uçuk fiyatıyla tepki çekmişti.

Nitekim kullanıcıların bu telefona karşı olan hevesi de çabuk son buldu. Öyle ki Apple’ın bu telefon için işbirliğine gittiği firmalar da gelir düzeyinde hatırı sayılır daralmalar yaşamaya başladı. Bu firmalardan birisi de dünyaca ünlü çip üreticisi TMSC.

iPhone X firmaları zarar ettiriyor

Bilindiği üzere Apple satışa sunduğu akıllı cihazlarda kendi üretimi olan yonga setlerini kullanıyor. Bu yonga setlerinin tasarımı Apple’a ait olsa bile, Cupertino merkezli şirketin yüksek miktarlarda çip üretebilecek bir uzantısı bulunmuyor. Doğal olarak çip üretimi konusunda TMSC gibi büyük firmalarla işbirliğine gidilmiş durumda.

TMSC, Apple’ın en büyük çip tedarikçisi konumunda. Öyle ki bu şirketin gelirlerinin yüzde 20’lik kısmını tek başına Apple oluşturuyor. Yani Apple’ın satışlarda yaşadığı bir aksaklık öyle ya da böyle tedarikçileri de etkiliyor.

iPhone X

Ortaya atılan son iddialara göre TMSC son dönemde gelirlerinde azalmalar yaşamaya başlamış. Özellikle bir önceki yılla karşılaştırıldığında şirketin gelirleri önemli seviyede azalmış görülüyormuş. Bunun nedeni olaraksa, çip üreticisinin işbirliği içerisinde olduğu bir şirketin satış sıkıntısı yaşaması gösterilmiş. Doğal olarak burada kastedilen şey, iPhone X. Apple’ın premium segmentindeki modeli global pazarda fazla rağbet görmeyince bu durum Apple’ın tedarikçilerine de olumsuz bir şekilde yansımış gibi görünüyor.

Apple’ın gelirleri iPhone ile güldü