Askeri köpek için AR gözlüğü ürettiler

askeri köpek

Sanal gerçeklik oyunları oynamak için binlerce dolarlık sanal gerçeklik gözlük sistemleri alamayan oyun severler çok üzülebilir ama artık köpekler bile AR gözlükleri takacak.

Bomba arama amacıyla eğitim alan köpeklerin yanında eğitimcisinin de bulunması gerekiyor ve bu da bombaları yerleştiren teröristler için bir güvenlik görevlisini öldürmek için fırsat yaratıyor. Bombayı köpekle beraber arayan görevli, bombanın uzaktan patlatılmasıyla hayatını kaybedebiliyor. Bunun önüne geçmek için şimdi askeri köpek eğitimcilerinin işini kolaylaştıran bir AR gözlüğü ürettiler.

Askeri köpek eğitmenleri AR gözlüğü ile bomba arayacak

Yeni köpek gözlükleri, köpeğin görüş alanını kapatmazken, eğitimle beraber ona direktif vermek için de kullanılabilecek. Kamera üzerinden köpeğin gördüğü alanı görebilen eğitimciler, köpeğe sanal olarak işaretledikleri bölgeyi koklatma direktifleri de verebilecekler. Gözlükte gördüğü direktifleri yerine getirmek için eğitilecek köpek böylece teröristlere bir bomba imha uzmanını tuzağa düşürme fırsatı vermeden bombaların yerini tespit edebilecekler.

Köpeklerin sanal gerçeklik gözlükleri kullanması şimdilik sadece askeri alanlarla sınırlı olabilir. Ancak bu teknik kullanarak görme engelli kişilerin yardımcı köpeklerle dolaşması da kolaylaşabilecek. Benzer eğitimden geçmiş köpekler, diğer aile bireylerinden direktifler alarak, görme engelli bir bireyi kolayca dolaştırıp güvenle eve döndürebilecekler.

askeri köpek

Doğuştan görme engelli çocuklar bu sayede okullarına çok daha kolay gidip eve dönebilecekler. Yada bekçi olarak görev yapan köpeklerin, geniş bir ev ve arazisindeki belli noktaları incelemeleri için bir merkezden yönlendirmek de mümkün olabilecek. Hatta kaybolan insanları aramak için kullanılan arama kurtarma köpeklerini de çok daha az insanla yönetmek söz konusu olabilecek.

Instagram simgesi nasıl değiştirilir?

Kısacası, onca çabaya rağmen VR/AR gözlükleri oyun severlere bir türlü yar olamadı ama şimdilik kendilerine hayat kurtaracak bir alan bulmuşlar gibi görünüyor.

Peki sizce bu teknoloji sivil kullanım dünyada hızlı şekilde yaygınlaşabilir mi? Yoksa uzun süre askeri alanda kullanmakla mı sınırlı kalacak?