#İŞBİRLİĞİ
Sanal gerçeklik aslında uzun yıllar önce gündeme gelmiş ancak o zamanın teknolojisi, sanal gerçeklik gözlüklerinin pratik kullanımına imkan vermediği için kullanıcılar da firmalar da bu alana ilgisini kaybetmişti. Ancak Doom’un yapımcısının üzerinde çalıştığı Oculus Rift isimli bir sanal gerçeklik gözlüğü, teknolojik bariyerleri aşıp pratik ve kullanışlı bir sanal gerçeklik gözlüğü ortaya çıkarınca, bütün dünyanın gözü bu alana çevrildi.
Oculus Rift’in kaderi aslında Doom’un yapımcısı John Carmack’ın işin başına geçip gözlüğün geliştirilmesinde bizzat rol almasıyla değiti. Baş dönmesi, mide bulanması gibi sorunlara neden olduğu için bir türlü ticari ürün haline dönüşemeyen Oculus Rift’in donanım ve yazılımını sıfırdan ele alan John Carmack, sonunda uzun süreler boyunca oyun oynamaya uygun bir cihaz yarattı ve o noktadan sonra tüm dünya sanal gerçekliğin artık “gerçek” olabileceğine inanmaya başladı.
Facebook’un Oculus Rift’i 2 milyar dolara satın almasıyla teknoloji dünyasında dikkatler iyice sanal gerçeklik gözlüklerine çevrildi. Sadece oyun için değil, günlük yaşamın pek çok alanında dijital gözlerin büyük önem kazanacağını fark eden üreticiler şimdi kendi gözlüklerini piyasaya sürmek için yarışa girdiler.
Ünlü dijital oyun dağıtımcısı Valve/Steam, HTC ile işbirliği yaparak, video oyunlarına odaklanmış kendi sanal gerçeklik gözlüğünü 2015 sonbaharında piyasaya süreceğini vurgularken Facebook da Oculus Rift’i 2016’ın başında kullanıcılarına ulaştıracağını açıkladı. Sony, PS4 sahipleri için özel bir sanal gerçeklik gözlüğünü hazırlıyor ve Samsung, GalaxyS5 ve S6 modelleriyle çalışan özel bir gözlüğü çoktan kullanıcılara ulaştırdı. Google da, cardboard isimli, kartondan yapılma bir sanal gerçeklik gözlüğü ile maliyeti düşüren bir çözüm geliştirdi. Microsoft’un arttırılmış gerçeklik gözlüğü Hololens işe başlı başına bir dosya konusu olabilir.
Tüm bu ürünlere biraz daha detaylıca bakalım.