Apple’a Kötü Haber, Bakalım Ürünler Toplatılacak mı?

apple11

Apple firması, çevreye zarar veren elektronik atıkların azaltılması namına yapılan çalışmalarda Avrupa Komitesince alınan kararlara uymadı. Karar çerçevesinde iPad ve iPhone modellerinde uyguladığı kendisine özel USB ve şarj sistemini, standartlara uygun şekle getirmedi.

Ancak Apple firması, Avrupa Parlemontosunun alacağı son kararlar altında bu işi zorunlu bir şekilde yapması gerekebilir. Eğer çıkan yasa tasarısına uymazsa büyük bir pazarı kaybedebilir. Avrupa Parementosu iç market üyelerince ortak bir taslak üzerinde çalışmalar yapıldı. Bu çalışmalar tüm akıllı telefonlarda kullanılan USB ve şarj sistemlerinin aynı olmasını kapsıyor. Eğer tüm telefonlarda aynı sistem olursa, elektronik atık miktarının da azalacağı ve çevresel zararların azami derecede azaltılması çalışmalarına etki sağlayacağı yönünde fikir yürütüyorlar.

apple1

Şunu söylemek isterim ki çevresel anlamda atıkların elektronik kısımlarının azaltılması çalışmaları yeni değildir. Daha önce 2009 senesinde aynı çalışma Avrupa Parlementosunca yapılmıştı. Bu çalışma kapsamında Uluslar arası telekomünikasyon Birliği ve Avrupa Parlementosu çıkartılan karar taslağına önde gelen elektronik devi üreticiler tarafından gönüllü bir imza atılarak, antlaşmaya uyacaklarını beyan etmişlerdi. Ancak antlaşmada imzası bulunan Apple firması son modellerinde de bu gönüllü hareketinin gereklerini yerine getirmedi. Bu da Avrupa Parlementosunu bu işin gönüllü yapılmıyorsa, çıkarılacak kanunlar kapsamında zorla yaptırılması yoluna itmiş olacak ki, çalışmalar kısa süre önce tamamlandı. İş şimdi parlemantoda kanunun görüşülmesine ve kabul edilmesine bakıyor. Bu kural çıktıktan sonra uymak istemeyenlerin Avrupa pazarını kaybedeceği kesin. Koca bir pazarı da kimse kaybetmek istemez. Bu nedenle kısa zaman sonra aynı USB ve şarj sistemine sahip, farklı markalarda akıllı telefonlar piyasaya sürülebilecektir. Bu da bizim için iyi oldu. Her gittiğimiz yerde telefonumuzun markasına uygun bir şarj kablosu aramaya gerek kalmayacak. Hemen arkadaşımızınkini alıp kullanabileceğiz.

Çevresel anlamda sağladıkları daha önemli tabi. Atıkların dünyamıza ne kadar zarar verdiği malumdur. Dev firmalar ise maalesef kendi teknolojilerini farklı kılmak adına çevreye olan zararları görmezden gelebiliyorlar. Aslında bu tür bilinçsizlik içerisinde hareket eden firmaların mallarını boykot edeceksin. Neyse ki kanun çıkacak kesin olarak o zaman kendileri zorunluda olsa uymak zorunda kalacaklar.