Tim Cook: Apple yıllardır yapay zeka üzerinde çalışıyor

123 12

Apple’ın 2023 mali yılında araştırma ve geliştirme yani kısaca Ar-Ge için 22.61 milyar dolar harcadığı ortaya çıktı. Bu rakam geçtiğimiz seneye göre 3.12 milyar dolar daha yüksek. Ar-Ge harcamalarının artmasının nedenlerinden biri yapay zeka görünüyor. Diğer yandan Tim Cook, teknoloji devinin uzun zamandır üretken yapay zeka üzerinde de çalıştığını resmen açıkladı.

Birçok uzman Apple‘ın yapay zeka yarışında Microsoft ve Google gibi rakiplerinin gerisinde kaldığını ve hatta ChatGPT ya da Bard benzeri ürünle cevap veremediğini söyledi. Ancak Cupertino merkezli firma tam tersi yapay zekaya oldukça önem veriyor. Reuters’un raporuna göre Apple’ın Ar-Ge alanında artan harcamaları yapay zekanın geliştirilmesine bağlanabilir.

apple

Tim Cook konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Üretken yapay zeka dahil olmak üzere çok çeşitli yapay zeka teknolojileri üzerinde yıllardır çalışmalar ve araştırmalar yapıyoruz. İnsanların yaşamlarını kolaylaştırmak için bu teknolojilere yatırım yapmaya ve ürünlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. Bunun sorumluğunun bilincindeyiz. Açıkçası çok fazla yatırım yapıyoruz ve Ar-Ge harcamalarında da bunu görebilirsiniz” dedi.

Şirketin ChatGPT tarzı yapay zeka aracı geliştirdiği söyleniyor. Mark Gurman, bu yapay zeka aracının veya bir benzerinin 2024’te duyurulabileceğini öne sürmüştü. Analist Ming-Chi Kuo da teknoloji devinin daha geride olduğunu ve 2024’te herhangi bir duyurunun olmayacağını söyledi. Şimdilik ufukta AppleGPT veya SiriGPT gibi bir ürün yok. Bir süre daha bu isimleri spekülasyonlarda duymaya devam edeceğiz.

Apple Watch Series 9’da en önemli yenilik işlemci olacak