TSMC Gelirinin Bir Kısmını AMD, Apple ve Intel’den Elde Edecek

tsmc 2

Yeni yayınlanan bir rapora göre TSMC için bu sene işler beklenenden daha iyi gidecek görünüyor. Tayvanlı tedarikçiye 3 nm siparişleri yağdı.

United Daily News’in (UDN) haberine göre TSMC‘nin AMD, Apple ve Intel’den aldığı 3 nm siparişleri, toplam gelirin %20’sinden fazlasını oluşturacak. En azından beklentiler bu yönde. Raporda gelirin çeyrek dönemden çeyrek döneme artacağı vurgulanırken, gelir açısından 3 nm siparişlerin 5 nm siparişlerin ardından 2. sıraya çıkacağı belirtiliyor. Sektörden ismi verilmeyen bir yetkili de AMD, Apple ve Intel siparişlerinin toplam gelir üzerinde %25’lik paya sahip olacağını ileri sürdü. İsimsiz kaynakla, UDN’nin paylaştığı gelir bilgisi birbirini doğrulamıyor. Bu da ilginç bir nokta.

tsmc

TSMC 3 nm ile neler üretecek? iPhone 16 ailesinde yer alacak A18 işlemcileri ve M4 yongaları 3 nm olacak. Apple’ın yeni yongaları 2. çeyrekte seri üretime girecek. Intel Lunar Lake işlemcileri, grafik işlemcileri ve yüksek hızlı I/O da 2. çeyrekte üretime girecek ve bu sene TSMC’nin 3 nm siparişlerinin en büyük kaynağı Intel olacak. AMD’nin yeni Zen 5 yongası da 3 nm sürecinde üretilecek. Zen 5’in 2024’ün 2. yarısında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Ctee’nin haberine göreyse Tayvanlı dev üretici, nisan ayı içinde Baoshan’daki ilk 2 nm fabrikasının ekipmanlarını kurmayı planlıyor. Şirketin 2024 sonuna kadar da deneme üretimlerine başlayacağı belirtiliyor. Raporda Baoshan’daki 2. fabrikanın ve Kaohsiung’daki 3 tesisin de 2025’de 2 nm seri üretime geçeceği ileri sürüldü. TSMC’nin 2 nm üretimi için ilk müşterisi ise Apple olacak. Bu arada Analist Ming-Chi Kuo da Apple‘ın 2026’da 2 nm süreciyle üretilmiş çiplere geçiş yapacağını ve iPhone’larda bu yongaları kullanacağını belirtti. Kuo’ya göre TSMC 3 nm’den 2 nm üretim sürecine sorunsuz geçiş yapmak için çip tasarımcısı ARM ile iş birliği gerçekleştirdi.

AMD’nin İlham Veren Yükselişi