Apple Üretimi Adım Adım Çin’den Çekmeye Devam Ediyor

Apple

iPhone üretimini adım adım Çin’den çekmeye devam eden Apple, Hindistan’dan sonra şimdi de Endonezya’da iPhone üretimine başlayabilir.

Apple uzun yıllar boyunca iPhone üretimini tamamen Çinli üreticilere teslim etti. Çin’deki ucuz iş gücünün yarattığı maliyet düşüklüğü, ulaşım maliyetleri ve bürokratik manevralar gibi eksileri kompanse ediyordu. Ancak pandemi döneminde bu durum değişmeye başladı. Çin’de üretim tesislerinin kapanmasına sebep olan koronavirüs pandemisi, bu tarz olağandışı durumlar iPhone üretiminin ciddi şekilde sekteye uğrayacağını gösterdi. Çünkü sadece üretim tesisleri durmamış, uluslararası sevkiyatlar da sekteye uğramıştı.

Pandemi döneminde ilk sinyallerini gördüğümüz bu sıkıntılar, Apple’ın Çin’e bağımlı olmaktan kurtulmak için harekete geçmesine sebep oldu. Amerikalı teknoloji devinin ilk hamlesi iPhone üretiminin bir kısmını Hindistan’a kaydırmak oldu. Zamanla Hindistan’da üretilen iPhonelar’ın sayısını arttıran şirket, şimdi de üretimin bir kısmını bir diğer Güney Asya ülkesine kaydırmaya hazırlanıyor.

Foxconn Iphone Xin Üretiminde Yasadışı İşçi Çalıştırıyor

Blooomberg’in haberine göre şirket, bundan sonra iPhone üretiminin bir kısmını da Endonezya’da gerçekleşmeyi planlıyor. Endonezya Başkanı’nın ricası üzerine konu hakkında bir açıklama yapan Apple CEO’su Tim Cook, Endonezya’da iPhone üretimi yapılması konusunu masaya yatıracaklarını söyledi. Cook, birkaç gün önce benzer bir açıklamayı Vietnam’da da yapmıştı. AirPod gibi çeşitli ürünlerin halihazırda üretildiği Vietnam, önümüzdeki dönemde Hindistan ve Endonezya ile birlikte Çin’in ikamesi haline gelebilir. Çünkü görünen o ki Amerikalı teknoloji devi iPhone üretimini yavaş yavaş Çin’den çekip, üretim maliyetlerinin düşük olduğu başka Asya ve Amerika ülkelerine kaydıracak.

Motorola Edge 50 Ultra Resmen Tanıtıldı