iPhone’un ortalama satış fiyatı neredeyse 1000 dolar oldu

apple

Apple, 2017’de iPhone X’i piyasaya sürdüğünde iPhone serisinde devrim yapmıştı. Çünkü bu model klasik Home tuşunu içermeyen Face ID’nin yer aldığı, çentikli ekrana sahip ilk iPhone’du. Bununla birlikte iPhone X, 1000 dolarlık fiyatıyla da bir ilke imza attı. Apple, 1000 dolarlık akıllı telefon çıkaran ilk şirket oldu. O zamandan beridir iPhone’ların fiyatları her sene arttı ve ortalama fiyat yaklaşık 1000 dolara ulaşmış durumda.

CIRP (Consumer Intelligence Research Partners) tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Mart 2023’le birlikte iPhone’un ortalama satış fiyatı 988 dolar ile yeni bir zirve noktasına ulaştı. Karşılaştırma yapacak olursak, geçtiğimiz sene aynı dönemlerde iPhone’un ortalama fiyatı 885 dolardı. Bu durum yıllık bazda neredeyse 100 dolarlık artışa denk geliyor.

Fiyatların yükselmesinin bir nedeni iPhone mini’nin yerini iPhone Plus’a bırakmış olmasından kaynaklanıyor. iPhone 13 mini’nin fiyatı 699 dolardı. Fakat iPhone 14 Plus, 899 dolarlık başlangıç fiyatıyla daha pahalı. Diğer yandan iPhone Plus modeli iPhone mini’ye göre tüketiciler tarafından daha çok ilgi gördü.

Daha üst modeller daha yüksek fiyat etiketiyle satılıyor ve buna göre özellikler sunuyor. Standart iPhone 14’lerle, iPhone 14 Pro modelleri arasındaki belirgin farklar var. Her sene iki model arasındaki makas daha da açılıyor.

apple

iPhone 15 ailesiyle birlikte ortalama fiyatlar daha da artacak görünüyor. Analist Jeff Pu bir süre önce paylaştığı öngörü raporunda yapılan yeniliklerle birlikte iPhone 15 Pro ve Pro Max’in tahmin edilenden daha pahalı olacağını savundu. Standart modellerde maliyet arttığı için fiyat da yükselecek. Çeşitli kaynaklardan gelen raporlara göre Apple, RAM’de herhangi bir değişiklik yapmayarak maliyeti düşürmeye ve fiyatları da tahmin edilenden daha aşağıya çekmeye çalışıyor. Ancak bu iddiaları ve tahminleri doğrulama imkanı yok.

iPhone 15 ailesini büyük ihtimalle Eylül ayında düzenlenecek olan etkinlikte göreceğiz. Yeni iPhone modellerinin hepsinde Dynamic Island’ın ve USB-C bağlantısının standart olması bekleniyor. Şimdiye kadar çıkan birçok sızıntıda USB-C portunun olduğu görüldü.

Midjourney 5.1 çıktı! Görseller artık daha da gerçekçi