Apple, iMessage ve FaceTime yüzünden mahkemelik oldu

facetime

Yine Apple ve yine bir patent davası… Cupertino merkezli şirket bu defa de iMessage ve FaceTime yüzünden mahkemelik oldu. İşte konu hakkındaki tüm detaylar.

Artık teknoloji firmalarının birbirlerine patent davası açmasına alıştık. Gün geçmiyor ki yeni bir firma patent ihlali üzerine başka bir firmaya dava açması. Özellikle Apple, Samsung ve Qualcomm gibi firmalar patent ihlali olaylarında başı çekiyor. Hatırlanacağı üzere son olarak Apple ve Qualcomm arasındaki ipler patent anlaşmazlıkları yüzünden hayli gerilmişti. Qualcomm Apple’ı kendi modem yapısını Intel’le paylaşmakla suçlamıştı. Şimdi ise Finli bir teknoloji şirketi, Apple’ı FaceTime ve iMessage’taki uçtan uca şifreleme protokolünü kullandığı için dava etmeye hazırlanıyor.

Apple yine mahkemelik oldu

Finlandiya’da hizmet veren MPH Technologies isimli şirket güvenli bağlantı yoluyla mesaj gönderme sistemleri üzerine çalışıyor. İddialara göre, MPH Technologies tarafından patentlenmiş olan bazı teknolojiler, Apple’ın FaceTime ve iMessage sisteminde de kullanılıyor.

MPH yetkilileri bu durum için Apple’a bazı başvurularda bulunmuşlar. Yaklaşık olarak 12 aydır iki şirket arasında patentler konusunda bir anlaşma zemini aranmış. Fakat Apple yetkilileri, MPH’nin patentli teknolojilerini kullandıklarını kabul etmemişler. Nitekim sonuç olarak iş mahkemeye kalmış.

Şimdilik MPH’nin ne kadarlık bir çek talep ettiği bilinmiyor. Fakat FaceTime ve iMessage’ın Apple ekosistemindeki yeri düşünüldüğünde, çekin üzerinde yazan rakam hayli kabarık olacaktır.

93.000TL’lik iPhone Xs Max göz kamaştırıyor