Apple bazı bölgelerde App Store fiyatlarını artıracak

Apple bazı bölgelerde App Store fiyatlarını artıracak

Apple, vergileri ve döviz kurlarını gerekçe göstererek bazı ülkelerde uygulamaların fiyatlarını artırıyor ve diğerlerinde geliştiricilerin kesintilerini yeniden ayarlıyor. İşte detaylar.

Uygulamalar Bahreyn, Ukrayna ve Zimbabve’de daha pahalı hale gelecek. Bahreyn’de KDV %5’ten %10’a yükseltildi, Ukrayna %20 KDV alırken Zimbabwe’deki kullanıcılar yeni dijital hizmet vergisi nedeniyle %5 daha fazla ödemek zorunda kalacak. Umman da %5 KDV uygularken, Bahamanlar ve Tacikistan bu yıl daha düşük vergiler görüyor. Bununla birlikte, Apple geliştiricilerin kesintilerini değişiklikleri dengelemek için ayarladığından, App Store’larda son fiyat değişmeyecek.

Apple bazı bölgelerde App Store fiyatlarını artıracak

Aynı durum, e-kitaplar ve sesli kitaplar için KDV oranının %10’a çıktığı Avusturya için de geçerli. Letonya e-kitaplar ve sesli kitaplar için KDV’yi %21’den %5’e düşürdü ve Romanya’da KDV’yi tekrar %19’dan %5’e düşürdü. Bunlar e-kitaplar ve sesli kitaplar için geçerli olacak.

Apple, fiyatları değişiklikleri hesaba katacak şekilde ayarlayıp ayarlamayacaklarına karar vermenin son altı ülkede uygulama sunan geliştiricilere bağlı olduğunu açıklıyor. Dolar kurunda yaşanan çalkantılar nedeniyle ülkemizde de bazı ürünlerin fiyatlarını değiştiren şirket aynı uygulamayı diğer ülkeler için de yapacak gibi görünüyor. Ülkemizde de dolar kurunun kontrol altına alınmasıyla bazı ürünlerin fiyatları eski haline getirilmişti. Apple son zamanlarda çoğu ülkede fiyat politikalarını tekrar gözden geçirmek durumunda kaldı. Hal böyle olunca dolar kurundaki hareketler neredeyse tüm fiyatlara yansıdı diyebiliriz.

SOL fiyat değerlendirmesi: Analistler olası fiyat hareketlerini açıkladı