iPhone alırken ne kadar vergi ödüyoruz?

Ekran Resmi 2019 05 01 23.30.53

#İŞBİRLİĞİ

ÖTV oranı fiyatı 1500 TL’nin üzerinde olan akıllı telefonlarda 2 kat arttırıldı. Peki iPhone alırken ne kadar vergi ödüyoruz? İşte bu sorunun yanıtı.

Malum, ülkemizde akıllı telefon fiyatları son yıllarda çok arttı. Birkaç yıl öncesine kadar yeni çıkan bir iPhone modelini 3000TL seviyesinden satın almak mümkündü. Fakat günümüzde yeni nesil iPhone modellerinin fiyatları 7500TL ile 14000TL arasında değişiyor. Bu fiyat artışında iki kalemin çok büyük rolü var.

Birincisi akıllı telefon sektöründeki yeni düzen. İncelen çerçeveler, modern tasarım çizgisi ve yapımcıların maliyeti yüksek olan teknolojilere yönelmeleri. Haliyle bu bileşenler akıllı telefon fiyatlarını yukarı çekti.

Örneğin Apple. Birkaç yıl öncesine kadar 600 dolar civarında fiyatlara yeni modellerini tanıtan Cupretino merkezli şirket, son 2 yıldır yeni modelleri için 999 dolar civarında etiketler belirliyor.

Ülkemizdeki fiyatların yükselmesindeki ikinci neden ise, son yıllarda hızlı bir şekilde artan döviz kuru. Çok değil, geçtiğimiz yıla döndüğümüzde dolar kurunun 4TL’nin altında olduğunu görebiliriz. Şimdilerde ise dolar 6TL sınırına dayanmış durumda.

Peki tüm bu şartlar ışığında iPhone alırken ne kadar vergi ödüyoruz. Malum, Apple’ın yeni modelleri ülkemizde hayli yüksek fiyatlardan satılmakta. Nitekim geçtiğimiz gün kesinleşen ÖTV zammı da henüz iPhone fiyatlarına yansımadı.

ÖTV zamlı akıllı telefon fiyatları için tıklayın

Hali hazırda Apple’ın fiyatları zaten çok uçuk olduğu için bu zammı fiyatlarına yansıtmasa da çok bir kaybı olmayacaktır.

Şimdi lafı daha fazla uzatmadan sizleri iPhone alırken ne kadar vergi ödüyoruz sorusunun yanıtıyla başbaşa bırakalım.

iPhone almak için yaklaşık 4.000TL vergi ödüyoruz!

iPhone XR (64GB)

Ekran Resmi 2019 05 01 23.30.17

Apple Store Fiyatı: 7.399TL
Ödediğimiz KDV ve Yasa Ücretler: 2.174TL