Apple App Store uygulamaları ile ilgili yeni gelişme

Apple App Store uygulamaları ile ilgili yeni gelişme

Apple, Hollanda’daki flört uygulaması anlaşmazlığının ardından  uygulamadaki üçüncü taraf ödeme sistemleri aracılığıyla yapılan satın almalarda yüzde 27 komisyon alacağını açıkladı. İşte detaylar.

Apple mevcut App Store kuralları yüzünden uzun süredir beladan kurtulamıyor. Ekim 2021’de Hollanda yetkilileri Cupertino merkezli devin uygulama içi satın alma kurallarını rekabet karşıtı olarak etiketlemişti. Hollanda Tüketiciler ve Piyasalar Kurumu (ACM), iPhone üreticisine para cezasıyla karşılaşmamak için değişiklik yapmasını emretti. Ancak, Apple zamanında uymadı ve sonunda değişiklikleri yapana kadar haftada 5 milyon ABD Doları para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Şimdi, marka nihayet Hollanda otoritesine uymak için hareket ediyor gibi görünüyor.

Apple App Store uygulamaları ile ilgili yeni gelişme

Şirket ayrıca, “ACM’nin emriyle tutarlı olarak, üçüncü taraf bir uygulama içi ödeme sağlayıcısını kullanan flört uygulamalarında, işlemler için bir komisyon alacak. Ancak Apple, kullanıcı tarafından ödenen fiyat üzerinden katma değer vergileri hariç %27 komisyon ile sınırlandırılacak. Bu, ödeme işleme ve ilgili faaliyetlerle ilgili değeri hariç tutan indirimli bir oran. Geliştiriciler, bir üçüncü taraf ödeme sağlayıcısı tarafından işlenen satışlar için Hollanda’nın katma değer vergisi (KDV) gibi geçerli vergilerin toplanmasından ve havale edilmesinden sorumlu olacak. Geliştirici destek sitesinde şirket, Apple’ın flört uygulamalarında alternatif ödeme yöntemleriyle yapılan ödemelerde uyguladığı normal yüzde 30’luk komisyon oranından daha düşük olan yüzde 27’lik bir komisyon alacağını açıklayan bir güncelleme paylaştı. Bu devrimsel bir değişiklik olmasa da yine de Apple’ın bazı şeyleri değiştirmeye başladığını gösteriyor.

Google depremleri önceden haber veriyor: Peki bu özellik nasıl kullanılıyor?