Apple, App Store ödemelerinde değişiklikten kaçınmaya çalışıyor

Apple, App Store ödemelerinde değişiklikten kaçınmaya çalışıyor

Apple vs. Epic davasını yöneten yargıç, büyük ölçüde Apple’ın çıkarlarına uyacak şekilde karar vermiş olsa da Apple hala durumdan memnun değil. Şirket App Store’da yapacağı bazı değişikliklerden kaçınmak için elinden geleni yapıyor. İşte detaylar.

Mahkemede yargıç Apple’ın kullanıcıları uygulamalarında diğer ödeme sistemlerine yönlendirmesine izin vermesi gerektiğine karar verdi. Şirketin buna uyum sağlamak için App Store kurallarında yapması gereken herhangi bir değişiklik 9 Aralık’a kadar yürürlüğe girmeli. Tabi bu App Store için büyük bir  değişiklik demek. Zira bundan önce kullanıcılar App Store dışında bir ödeme sistemi uygulayamıyordu. Apple bu değişiklikten hiç memnun olmayacak ki geliştiricilerin alternatif ödeme yöntemleri sunma seçeneklerini bir yıl daha ertelemeye çalışıyor. Şirket App Store içinde yapılabilecek her türlü değişiklikten kaçınmaya çalışıyor.

Apple, App Store ödemelerinde değişiklikten kaçınmaya çalışıyor

Apple temyiz başvurusunda, “hedeflenen uygulama dışı iletişim yasağını kaldırmayı kabul etmek de dahil olmak üzere, somut ve belirli adımlar attığını” belirtti. Teknoloji devi, en başta Epic ile anlaşmazlığa girdiği için olay buralara kadar geldi. Epic, oyunu Fortnite için kendi ödeme sistemini sunmak istiyordu ancak Apple ile anlaşamaması neticesinde oyun App Store‘dan kaldırıldı. Mahkeme kararına göre Apple artık üçüncü taraf ödeme yöntemlerine izin vermek zorunda. Apple’ın App Review kıdemli direktörü Trystan Kosmynka konuyla ilgili: “Tüketicileri, geliştiricileri ve iOS platformunu korumak için geliştirilmiş kısıtlamalar olmadan, bu değişikliğin kullanıcılara, geliştiricilere ve daha genel olarak iOS platformuna zarar vereceği kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı. Geliştiricilerin harici ödeme seçeneklerine uygulama içi bağlantılar eklemesine izin vermek, şirket için büyük bir değişiklik olacak. Epic, satın almalarını doğrudan geliştiriciden yaparlarsa alıcılara indirimler ve ücretsiz teklifler sunabilecek. Epic CEO’su Tim Sweeney, Eylül ayında iki taraf arasındaki iletişimi paylaşmıştı. İplerin gerildiği dava kısa sürede çözüleceğe benzemiyor.

Bu YouTuberlar gelir elde edemeyecek: Google kimler olduğunu açıkladı