Apple 5G Modem Yongası İçin Son Kararını Vermedi

123 4

Kısa süre önce çıkan bir iddiada Apple’ın geliştirmekte olduğu 5G modem çipini iptal etmek üzere olduğu söylenmişti. Fakat Weibo’dan gelen başka bir dedikodu şirketin son kararını vermediğini ileri sürdü. Lafı daha fazla uzatmadan neler olduğuna birlikte bakalım.

İlginç söylentiler paylaşan Güney Koreli Naver sitesi, Apple‘ın üzerinde çalıştığı modem çipinden vazgeçtiğini ve yonganın fişini çekeceğini ifade etmişti. Hatta 5G modem geliştirme departmanı ve personeline yapılan yatırımın sonlandırma sürecine girdiğini vurgulamıştı. Weibo’daki yeni rapor şirketin kesin karar vermediğini, yönetimde 5G yongasıyla ilgili çalışmaların devam etmesi gerektiğini savunan kişilerin olduğunu iddia ediyor. Aslında yeni dedikodu Naver’de çıkan söylentileri bir yandan doğruluyor. Fakat şirket içinde yonganın iptal edilip edilmemesiyle ilgili anlaşmazlık olduğunu ortaya koyuyor.

Apple’ın özel tasarım modem yongası yılan hikayesine döndü. Teknoloji devi modem yongasını geliştirmek için 2019’da Intel’in akıllı telefon modem bölümünü satın aldı. O zamandan bu yana 5G çipinin ertelenmesiyle ilgili haberler arada sırada gündeme geldi. Ancak söz konusu yonga bir türlü ortaya çıkmadı.

apple

Eylül ayında da The Wall Street Journal, modem çipindeki sorunları içeren bir makale yayınladı. WSJ’ye konuşan eski çalışanlar ve yöneticilere göre modem çipinin önündeki en büyük engel büyük ölçüde Apple’ın kendisi oldu. Projedeki çalışmalar ‘teknik zorluklar, zayıf iletişim, yöneticilerin fikir ayrılıkları’ nedeniyle yavaşladı.

WSJ makalesinde modem yongasındaki sorunlar için “Şirket modem yongasını yeni iPhone’larda kullanıma hazır hale getirmek istiyordu. Planları da bu doğrultudaydı. Fakat yapılan testler prototiplerin çok yavaş performansa sahip olduğunu ve aşırı ısınmaya da eğilimli olduğunu gösterdi. Ayrıca devre kartı o kadar büyüktü ki, bir iPhone’un yarısını kaplıyor ve telefonu kullanılmaz hale getiriyordu. Ekipler ABD ve yurt dışında ayrılmıştı. Bazı yöneticiler, mühendislerin aksilikler ve gecikmelerle ilgili haberleri paylaşmasını engelledi. Bu durumlar planların aksamasına ve gerçekçi olmayan hedeflere yol açtı” ifadesi geçiyor.

Cupertino’lu şirketin kısa süre önce Qualcomm’la olan modem anlaşmasını 3 yıl daha uzattığını belirtelim.

Rapor: Galaxy S24 Ultra’nın 2 TB’lık Modeli Olmayacak