iPhone 16 Pro’larda Qualcomm’un Yeni Modem Çipi Kullanılacak

123 22

iPhone 16 serisi hakkındaki dedikoduların üstüne her geçen gün başka bir dedikodu ekleniyor. Taze bir rapor Qualcomm’un yeni modem çipinin iPhone 16 Pro’lara özel olduğunu vurguladı. İşte detaylar…

Yılbaşından kısa süre önce ilginç bir haber gündeme geldi. Apple’ın maliyeti düşük tutmak için iPhone 16 ve Plus’ta X70 modem çipini (iPhone 15’lerde yer alıyor) kullanacağı ileri sürüldü, ancak Pro modellerinde farklı bir modem yongasının olacağı ifade edildi. Analist Jeff Pu paylaştığı yeni tahmin raporuyla bu dedikoduyu detaylandırmış oldu. Pu’ya göre iPhone 16 Pro’larda Snapdragon X75 modem yongası kullanılacak. X75’in Qualcomm’un en yeni modemi olduğunu söyleyelim. Analist bununla birlikte standart iPhone 16’larda X70 modeminin bulunacağını öne sürdü. Modemler arasındaki fark Apple için strateji değişikliği olduğunu da gösteriyor.

2023 Şubat ayında tanıtılan Snadragon X75, X70’e göre daha yüksek 5G hızı için gerekli teknolojilere sahip. Ayrıca modem çipi daha az alan kaplıyor ve %20’ye kadar da az güç tüketiyor. X75, 5G’nin sonraki aşaması ve 6G’ye doğru bir evrim olarak tanımlanan 5G Advanced standartını da destekliyor. Apple, 2015’te iPhone 6S’te LTE Advanced reklamı yapmıştı. Promosyonlarında telefonun bu özelliğini vurgulamıştı. Şirketin iPhone 16 Pro’larda da 5G Advanced reklamı yapması şaşırtıcı olmayacaktır.

iphone 16

MacRumors sitesi Apple’ın iPhone 16 Pro ve Pro Max’te tetraprizma telefoto kamera kullanacağını yeniden doğruladı. Site Apple’ın böyle bir planı olduğuna dair belgelere ulaştığını vurguladı. Kamerayla ilgili bu durum analist Ming-Chi Kuo ve Güney Kore medyasından The Elec tarafından gündeme getirilmişti. Macrumors’un haberi önceki iddialarla da örtüşüyor.

Yeni kamera 5x optik ve 25x dijital yakınlaştırma sağlıyor. Bunu ise katlanmış tasarıma sahip tetraprizma lens sistemiyle gerçekleştiriyor. Tetraprizma mevcut iPhone serileri içinde iPhone 15 Pro Max’e özel. Bunun en önemli sebeplerinden biri iPhone 15 Pro Max’te yeni kamera için yeterli alanın bulunması. Yeni kamera iPhone 15 Pro’daki normal telefoto kameraya göre daha çok yer kaplıyor. iPhone 15 Pro’nun 6.1 inç’lik boyutu ise tetraprizma telefoto için yeterli değil. Hatta bu konuda ilginç bir bilgi daha verelim. Apple’ın tetraprizmayı en başta iPhone 15 Pro’ların her ikisi için düşündüğü, ancak yer sıkıntısı sorunu yüzünden iPhone 15 Pro’dan vazgeçtiği ve planlarını ertelediği rivayet ediliyor. Söz konusu iddia ise sektörden isimsiz bir yetkiliye ait.

iPhone 16 ve Plus’ta RAM Kapasitesi Artacak