Amazon internet uydularını fırlatmaya hazırlanıyor

Amazon internet uyduları

Amazon, Kuipersat-1 ve Kuipersat-2 adını taşıyan ilk internet uydularını bu yıl bitmeden fırlatmaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük şirketlerinden Amazon daha çok e-ticaret alanının global lideri olarak tanınıyor olsa da şirket pek çok alanda faaliyet gösteriyor. Üstelik faaliyet gösterdiği alanlara her geçen gün yenilerini ekliyor. Amerikalı teknoloji devinin yakın gelecekte hayata geçireceği projelerinden biri de ilk internet uydularını Dünya yörüngesine fırlatmak olacak.

Amazon’un ilk internet uydularını fırlatmaya hazırlandığı bir süredir biliniyordu. Bu fırlatmanın detayları nihayet şekillenmeye başladı. Project Kuiper adını taşıyan bu proje kapsamında fırlatılacak internet uydularının, ABL Space Systems’ın roketi kullanılarak fırlatılması planlanıyordu. Ancak Amerikalı teknoloji devi bu konuda fikir değiştirdi. Project Kuiper’in uyduları ABL Space Systems yerine United Launch Alliance’ın yakında çıkaracağı Vulcan Centaur roketiyle fırlatılacak.

amazon internet uydulari 2

Vulcan Centaur roketi ilk uçuşunu, Amazon’un Kuipersat-1 ve Kuipersat-2 uydularını yörüngeye taşımak için yapacak. Bu yıl bitmeden gerçekleşecek bu uçuşta, Kuipersat internet uydularının yanı sıra NASA’nın yeni uzay sondası Peregrine de yer alacak. Peregrine yer aracı da Vulcan Centaur tarafından hedefe doğru taşınacak.

Vulcan Centaur’un fırlatmanın ilk aşamasında BE-4 motorlarından güç alıyor. BE-4 motorları da Blue Origin şirketinin imzasını taşıyor. Bildiğiniz gibi Blue Origin, Amazon’un da sahibi olan Jeff Bezos’un uzay şirketi. Yani iki şirket arasında doğal bir bağ bulunuyor. Bu yüzden Amerikalı teknoloji devinin fırlatma için Vulcan Centaur roketini tercih etmesi sürpriz değil.

iPhone 14 Plus beklentileri karşılayamadı