Amazon’a 1 milyar dolarlık dava açıldı

Amazon çalışanlarının şikayetleri bitmiyor

Amazon, adil rekabeti engellemekle suçlanıyor. Şirket Birleşik Krallık’ta açılan davayı kaybederse 1 milyar dolar ceza ödeyebilir.

Amazon, Apple, Google gibi dev şirketler, bugün artık daha küçük ölçekli şirketlerin rekabet edemeyeceği kadar büyümüş durumdalar. Ellerindeki bu güç şirketlere büyük avantajlar sağlıyor olsa da sık sık antitröst davalarıyla karşı karşıya kalmalarına da sebep oluyor. Adil rekabetin ortadan kalktığı durumlarda açılan antitröst davaları, bu dev şirketlerin stratejileriyle adil rekabete imkan tanımadığını düşünen rakipleri ya da doğrudan devletler tarafından açılıyor. Bu davaların son hedefi Amazon oldu. Amerikalı teknoloji devi açılan yeni davada haksız bulunursa ödemek zorunda kalacağı ceza 1 milyar doları bulabilir.

Amazon pandemiden sonra gerilemeye başladı

Birleşik Krallık’ta açılan davada Amazon, kendi ürünlerine öncelik vererek rakiplerine adil bir rekabet ortamı sunmamakla suçlanıyor. Kullanıcı hakları avukatı Julie Hunter, 2016’dan bu yana şirketten alışveriş yapan kullanıcılar adına şirkete karşı bir toplu dava açtıklarını söylüyor. Çünkü Hunter’a göre şirketin algoritması, kendi ürünlerini ön plana çıkarırken, aslında kullanıcılara daha uygun fiyatlar ya da daha büyük fırsatlar sunan diğer satıcıların ürünlerini arka plana atıyor. Bu da sadece satıcıları değil kullanıcıları da zarara uğratıyor.

Amazon’un alışveriş sitesinde kendi ürünlerini ön plana çıkarması bu davaya sebebiyet verdiği için bu davada kaybetmesi durumunda diğer ülkelerde de benzer davalarla karşı karşıya gelebilir. Zaten hatırlarsanız kısa süre önce Avrupa Komisyonu da benzer bir suçlamayla şirketi yakın takibe almıştı. Şirket ise bu suçlamaların asılsız olduğu konusundaki ısrarını sürdürüyor. Şimdi asıl soru bu davanın mahkemeye taşınıp taşınmayacağı.

Yeni Silent Hill oyunları duyuruldu